Atenție părinți! Cât costă banchetul de clasa a 8-a? Sumele se ridică la câteva sute de euro

Cu toate că mai sunt câteva luni până la finalul anului școlar, părinții care au copii în clasa a 8-a au început să se pregătească pentru banchetul acestora. Anul 2023 vine la pachet cu un șoc imens în ceea ce privește prețurile pentru acest eveniment. Vor fi nevoiți să scoată din buzunar sute de euro.

03 feb. 2023, 19:31
Atenție părinți! Cât costă banchetul de clasa a 8-a? Sumele se ridică la câteva sute de euro
Cât costă banchetul de clasa a 8-a?

Se știe deja că părinții trebuie să economisească bani pentru banchetul de clasa a8a al copiilor. Acest eveniment a devenit deja tradițional, iar părinții iau în calcul faptul că vor trebui să rupă din bugetul familiei pentru această ocazie. Totuși anul acesta scumpirile și-au făcut simțite prezența și aici, iar părinții au rămas șocați de sumele pe care trebuie să le scoată din portofel. În 2023 prțurile au explodat, iar toate serviciile de care ai nevoie pentru un astfel de eveniment sunt mult mai costisitoare de la închirierea sălii, muzică și DJ, până la meniu și tort.

Citește și: Hotelul din gheaţă de la Bâlea Lac, pregătit să-şi primească oaspeţii. Care va fi principala atracţie a unităţii de cazare

Toți elevii visează la momentul în care vor face primii pași către maturitate, iar banchetul de clasa a 8-a este un prim eveniment care marchează noul început. Pe lângă faptul că acest moment marchează un nou capitol, aceasta este și cea mai așteptată petrecere din adolescență.

Cât costă banchetul de clasa a 8-a?

Pe cât de important este evenimentul pentru copii, pe atât de mare este povara pentru părinții care trebuie să scoată sute de euro din buzunar. Cu toate că mai sunt câteva luni până la sfârșitul clasei a VIII-a, în școli și printre grupurile de părinți, au început deja pregătirile pentru marea petrecere. Deja se calculează prețurile pentru sala de evenimente, pentru cadourile profesorilor și așa mai departe. Pe unul dintre cele mai populare grupuri de părinți de pe Facebook deja se fac schimburi de opinii. Se pare că prețurile oscilează de la 300 de lei, în Baia Mare, la 300 de euro în București.

“Deocamdată, în jur de 300 euro, și suma încă mai crește. Se organizează cu toate clasele a VIII-a, de către comitetul de părinți, și sunt invitați toți profesorii avuți în clasele 0-8, chiar dacă între timp au plecat din școala. Plus meniu profesor tot cam pe acolo, plus DJ, plus oglindă (habar n-am de care), plus alte efecte, se adună”, a scris o mamă pe grupul “Părinții cer schimbare” la topicul alocat banchetului.

Sumele vehiculate au stârnit valuri de revoltă în rândul părinților care încearcă să găsească soluții pentru a reduce prețurile.

„Ferească Dumnezeu, sfântul!”, a scris un membru. Altul a completat: “Mai mult decât la o nuntă. Fain, ce să zic! Să meargă ei”.

Prețurile totuși diferă de la zonă la zone, iar în cazul celor din provincie prețurile pot fi mai accesibile, însă depind de preferințele părinților.

„Baia Mare, aproximativ 300 de lei/elev (meniu elev, profesor, muzică, poze tort). Cei de la local au spus că pentru elevii care au burse sociale suportă ei meniul. Sunt 4 elevi în cele 3 clase”, a spus o mamă.

Pentru că prețurile sunt de multe ori peste bugetul familiei, mai mulți părinți au optat pentru plata în rate.

“Noi plătim în jur de 400-500 de lei, câte 50 lei pe lună începând din octombrie. Vom vedea în iunie dacă mai trebuie să completăm sau ne încadrăm cu această sumă”, a scris un părinte.

Alții au recurs la o soluție radicală:

“Noi ieșim cel mai ieftin. Nu facem. Părinții, exceptând vreo 4, refuză să discute. Și cum suntem singura clasă a VIII-a s-a încheiat totul înainte de a începe”, a reacționat un părinte, pe grupul “Părinții cer schimbare”, de pe Facebook.

De exemplu, în stațiunea Predeal, prețul unui banchet se ridică la 400 de lei/de persoană. În acest preț este inclusă cazarea pentru doua nopți cu demipensiune, transport autocar, microbuz și cină festivă cu DJ, sonorizarea, lumini, opțional foc de tabără, foc de artificii.

Un pachet similar organizat într-um hotel de 3 stele costă 500 de lei de persoană. În tot acest timp, la 4 stele tariful este de 600 de lei, potrivit datelor de pe romaniaturistica.ro. În stațiunea Bran, prețul unui pachet pentru banchetul de absolvire începe de la 370 de lei de persoană. Include două nopți de cazare în vilă, demipensiune și acess în spațiile de relaxare ale pensiunii. Cina festivă nu este inclusă.

Citește și: Au apărut deja primele pachete la mare pentru vara lui 2023. Cât costă o noapte de cazare în Mamaia