Atenție români! Certificatul Covid va fi utilizat din luna iulie. Ce date personale va cuprinde documentul

Certificatul Covid va intra în teste la 15 iunie, iar românii îl vor putea utiliza din luna iulie. Documentul va cuprinde informații medicale specifice.

26 mai 2021, 16:51
Atenție români! Certificatul Covid va fi utilizat din luna iulie. Ce date personale va cuprinde documentul

Certificatul Covid

s-a dovedit a fi un real succes conform Serviciul de Telecomunicații Speciale. Noul document va avea în vedere trei tipuri de persoane, cele vaccinate, persoanele recuperate după Covid și persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore. Certificatul verde de călătorie va include informații precum numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent și date medicale.

Certificatul Covid va fi valabil timp de un an și intră în teste din 15 iunie, iar de la data de 1 iulie va putea fi utilizat de români pentru a călători în Uniunea Europeană.

Sistemul informatic aflat în dezvoltare la STS facilitează generarea certificatelor digitale UE privind Covid, transmiterea elementelor de siguranță care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european și validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene.

În cursul zilei de miercuri, potrivit programului UE, România și Letonia au realizat testarea de interconectare la gateway-ul UE care centralizează și administrează cheile publice ale țărilor membre pentru verificarea semnăturilor digitale, relatează Alephnews.

Certificatul Covid va fi emis în format digital dar și tipărit

În momentul în care certificatul Covid va fi implementat în România, preluarea datelor se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore sau pentru cele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită. Acestea vor include un cod QR cu o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală.

Certificatele digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare.

„Infrastructura IT va fi gata la nivelul UE începând cu 1 iunie și, începând cu jumătatea lunii iunie, când regulamentul intră în vigoare, statele membre se vor putea conecta live la sistem”, a spus Ursula Von Der Leyen, președinta Comisiei Europene.