Atenţie şoferi! Modificarea din codul rutier care vă poate aduce AMENZI drastice. Cele 4 reguli pe care trebuie să le respectaţi

Schimbare rapidă a vremii a început deja să pună probleme șoferilor și să curgă cu amenzi. Codul Rutier a suferit numeroase modificări, iar printre acestea, printre cele impuse ăn 2018, se numără și circulația în condiții de polei este prevăzută special în Codul Rutier din 2018.

23 nov. 2018, 08:00
Atenţie şoferi! Modificarea din codul rutier care vă poate aduce AMENZI drastice. Cele 4 reguli pe care trebuie să le respectaţi

Astfel, ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din Codul Rutier consideră contravenţie ce se încadrează în clasa a IV-a de amenzi, în cazul neechipării maşinilor cu anvelope de iarnă, pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei, şoferii riscând să rămână fără certificat de înmatriculare şi amenzi între 1305 şi 2.900 de lei, scrie capital.ro.

Citeşte şi CAUCIUCURI DE IARNA 2018: Când trebuie echipată maşina de iarnă. Ce rişti dacă nu ai ANVELOPE DE IARNĂ

Reguli ca să circuli pe timp de iarnă:

1. Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

2. Mare atenţie să acordaţi vitezei în trafic. Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, trebuie să circulaţi cu o viteză care să vă permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii meteo este mult mai mare.

3. În timp ce vă aflaţi în trafic, pe un drum acoperit de gheaţă sau de polei, nu acţiona brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi utilizaţi cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos, scrie a1.ro. De asemenea, se recomandă evitarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat sau a unui carosabil acoperit cu zăpadă sau polei, se dovedesc extrem de periculoase.

4. Evitaţi să circulaţi pe parcursul nopţii. De regulă, poleiul apare când temperaturile sunt foarte scăzute, iar acest lucru se întâmplă de obicei pe timpul nopţii. Diferenţele de temperatură dintre noapte şi zi dau naştere la ceată şi umezeală, iar aşa se formează noaptea îngheaţă pe carosabil.