Atenţie, şoferi! Se circulă în condiţii de iarnă. Cum trebuie să conduci pe ninsoare şi zăpadă

Având în vedere avertizările cod galben și cod portocaliu de viscol, emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabile pentru 26 de județe și municipiul București începând de vineri după-amiază, de la ora 18.00, până duminică, la aceeași oră, Poliţia Română sfătuieşte conducătorii auto ca înaintea începerii deplasării să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă şi situaţia meteorologică prognozată.

24 ian. 2014, 10:20
Atenţie, şoferi! Se circulă în condiţii de iarnă. Cum trebuie să conduci pe ninsoare şi zăpadă

De preferat este ca în cazul în care călătoriile cu automobilul nu sunt urgente şi absolut necesare, să nu se pornească la drum. Dacă însă deplasările nu pot fi amânate, o condiţie obligatorie pentru a le efectua este echiparea corespunzătoare a autovehiculelor pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare – dezaburire funcţional etc.), se arată în comunicatul Poliţiei Române.

Avertisment! Unele drumuri ar putea fi ÎNCHISE, în funcţie de cantitatea şi durata ninsorilor

În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste prudenţă sporită, să circule cu viteză redusă în zonele cu carosabil alunecos, precum şi în apropierea trecerilor pentru pietoni. De asemenea, este necesar să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă dacă situația o impune, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor.

CITEŞTE ŞI COD PORTOCALIU şi GALBEN de ninsori, viscol şi polei. Vezi zonele vizate

Pentru prevenirea unor situaţii nedorite este necesar ca toţi conducătorii auto să respecte strict indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri, care acţionează permanent pe arterele rutiere din ţară pe care se circulă îngreunat din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Citeşte şi COŞMARUL ALB a început. Vezi situaţia DRUMURILOR din ţară