Atenție, șoferi! Se dau amenzi uriașe dacă circulați cu mașina și aveți geamurile murdare

Noi amenzi uriașe pentru șoferi! Cei care circulă cu geamurile murdare la mașină riscă să fie amendați de polițiștii rutieri.

03 mai 2023, 12:20
Atenție, șoferi! Se dau amenzi uriașe dacă circulați cu mașina și aveți geamurile murdare

Geamurile murdare ale maşinii le pot aduce șoferilor amenzi usturătoare. Potrivit Codului Rutier 2023, aceștia pot primi între 870 și 1.160 de lei amendă, dacă mizeria de pe geam obstrucționează vizibilitatea.

Totuși, amenda rămâne la latitudinea polițistului rutier. În lege nu e specificat exact cât de curat trebuie să fie geamul. Însă e important să nu obstrucționeze vizibilitatea.

Codul Rutier din România a suferit mai multe modificări importante în ultimul an și, din păcate, multe vizează sancțiuni suplimentare pentru șoferii care circulă pe drumurile publice.

”Nu există un instrument de măsurare al mizeriei de pe geamuri. Se va uita polițistul prin habitaclul maşinii ca să vadă vizibilitate prin geamurile laterale, lunetă sau parbriz.”, a explicat Cosmin Andreica, din partea sindicatului Europol, potrivit playtech.ro.

Schimbare majoră: ce se întâmplă cu amenzile auto, în România. Premieră în istoria țării noastre

România trece la următorul nivel: toți polițiștii de la Rutieră vor fi obligați să ofere posibilitatea șoferilor sancționați pecuniar să achite amenzi cu cardul, la POS.

Sindicatele Poliției Române anunță o îmbunătățire în procesul de completare a proceselor verbale de contravenție. Aceasta va fi posibilăprin intermediul unei aplicații inteligente, care va simplifica munca agenților de poliție. Astfel, în loc să completeze formularele cu pixul, agenții vor folosi această aplicație pentru a economisi timp și resurse.

Aplicația va fi instalată pe dispozitivele inteligente și va permite polițiștilor să completeze amenzile mai rapid și să efectueze verificările necesare, atât în legătură cu șoferul, cât și cu autovehiculul. De asemenea, aplicația va ajuta la stabilirea rapidă a eventualelor abateri și sancțiuni anterioare ale șoferului.

Angajații MAI vor putea scana permisul de conducere și cartea de identitate cu ajutorul aplicației inteligente. Informațiile vor fi utilizate în cazul unei contestații în instanță. În plus, amenda va putea fi plătită pe loc de către șofer, după dotarea autospecialelor Poliției Române cu POS-uri, care vor accepta plata cu cardul.

Șoferii pot depune plângere în termen de 15 zile de la primirea sau comunicarea procesului-verbal, pentru contestarea amenzii. Plângerea, însoțită de copia procesului-verbal, se depune la organul din care face parte agentul constatator, care este obligat să o primească și să ofere o dovadă în acest sens.