Atenție, șoferi! Trusa de prim-ajutor nu mai e obligatorie pentru unii. Legea a fost votată

Senatul României a adoptat luni o propunere legislativă privind circulația pe drumurile publice. Această decizie vizează sute de români.

06 oct. 2022, 09:47
Atenție, șoferi! Trusa de prim-ajutor nu mai e obligatorie pentru unii. Legea a fost votată

Românii care dețin mopede și motociclete nu mai trebuie să aibă trusă de prim-ajutor

Senatul României a adoptat luni propunerea legislativă de completare a ordonanței de urgență (OUG) 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin care conducătorii de mopede şi motociclete nu mai sunt obligaţi să aibă asupra lor trusa de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu omologate. Au fost înregistrate 117 voturi pro şi o singură abţinere.

„Pentru a fi conduse pe drumurile publice autovehiculele, cu excepţia celor din categoria AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim ajutor două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu omologate”, se precizează în proiectul de act normativ.

„Obligarea şoferilor de motociclete şi mopede de a avea asupra lor triunghiul reflectorizante, trusă de prim ajutor şi extinctor este una lipsită de utilitate şi poate avea un impact negativ asupra cetăţenilor care se încadrează în această categorie”, scrie în expunerea de motive a propunerii legislative.

E îngrijorător faptul că legea din România lasă loc de interpretare și îi obligă pe șoferii de mopede și motociclete să se echipeze cu extinctor triunghiuri şi trusă de prim-ajutor, spun inițiatorii propunerii. Propunerea respectivă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu parchează corespunzător

Românii care conduc mașini trebuie să cunoască foarte bine anumite reguli, mai ales pe cele care vizează parcarea din Caspitală. Polițiștii au dat amenzi șoferilor care au parcat mașinile pe spațiile verzi din parcuri.

La finalul săptămânii trecute, Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București a continuat activitățile de sancționare a șoferilor care au parcat autoturismele pe spațiile verzi și pe aleile din marile parcuri ale Capitalei. Acțiunile polițiștilor locali s-au desfășurat în parcurile Regele Mihai I, Cișmigiu sau Bordei, parcuri aflate în administrarea municipalității București, În urma acțiunilor desfășurate, peste 25 de conducători auto au fost sancționați pentru încălcarea normelor de protecție a mediului și pentru distrugerea spațiului verde din parcurile din Capitală. Valoarea totală a amenzilor a fost de 47.400 de lei.

Citește și COD RUTIER 2022. Se schimbă proba practică a examenului auto. Iată ce trebuie să afle viitorii șoferi

Citește și Noi reguli pentru şoferi. Ce trebuie să faci în plus pentru a obţine mai repede permisul auto suspendat de poliţie