ATENŢIE. Spărgătorii de locuinţe caută ponturi pe Facebook. Află cum acţionează

Spărgătorii de locuinţe au început să caute ponturi inclusiv pe Facebook, unde unele persoane postează fotografii din interiorul propriilor locuinţe, au declarat, joi, judiciariştii Poliţiei Române, cu ocazia lansării unei campanii preventive.

25 apr. 2013, 14:29
ATENŢIE. Spărgătorii de locuinţe caută ponturi pe Facebook. Află cum acţionează

Poliţia Română a lansat joi campania preventivă intitulată „Nu-ţi scăpa casa din ochi”, care urmăreşte conştientizarea riscurilor la care se expun oamenii când îşi lasă uşile descuiate, ferestrele neasigurate sau când lasă să intre în casă persoane necunoscute, care se recomandă ca fiind reprezentanţi ai unor instituţii publice, informează Mediafax.

Aurel Călin, comisatul şef al Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române a arătat că tipul hoţului „muncitor” îşi atribuie identităţi şi calităţi false, ca de exemplu de instalator, electrician, lucrător la deratizare sau utilităţi, şi are asupra sa mai multe tipuri de legitimaţii false, cu diverse nume.

El a precizat că unii hoţi din această categorie lipesc la intrările în blocuri afişe în care anunţă că vor veni echipe de muncitori de la diverse instituţii, care vor face verificări.

Hoţul „oportunist” este cel care profită de uşile sau ferestrele lăsate deschise de către proprietari. Acesta este, de obicei, îmbrăcat sport, cu trening, şapcă şi ochelari de soare.

În categoria hoţului „semi-mascat” intră genul comun de spărgător, care acţionează îmbrăcat cu haine închise la culoare, blugi, geacă, poartă un fes pe cap, cât mai mult tras pe ochi, care, eventual, se poate transforma în cagulă şi are la el un rucsac în care îşi ţine manuşile şi sculele pentru spargerea uşilor.

Comisarul şef Aurel Călin a atras atenţia că spărgătorii sunt persoane extrem de răbdătoare, care, de multe ori, acţionează la pont. Multe dintre aceste ponturi sunt oferite chiar de către proprietarii locuinţelor, care povestesc, în diverse medii, ce bunuri de valoare au în casă.

Acesta a atras atenţia că unii hoţi îşi petrec o mare parte din timp pe reţelele de socializare, unde găsesc persoane care postează fotografii făcute în propriile locuinţe, din care se poate deduce că au în casă obiecte de preţ.

„Sunt hoţi care se orientează inclusiv pe Facebook”, a precizat Călin.

Pentru a evita să devină victimele spărgătorilor, poliţiştii îi sfătuiesc pe oameni să aibă uşile asigurate cu două încuietori de tipuri diferite, iar cei care locuiesc la parterul blocurilor să-şi monteze gratii la ferestre.