Atenţionare meteorologică COD GALBEN. Elena Mateescu, director ANM: „Temperaturile caniculare vin la pachet cu instabilitate atmosferică, cu ploi torenţiale sau căderi de grindină”

Temperaturile ridicate care se înregistrează în acest weekend - 33-34 grade Celsius, peste normalul perioadei - vin însoţite de instabilitate atmosferică, de averse cu caracter torenţial, vijelii sau căderi de grindină şi cantităţi de apă însemnate, avertizează directorul ANM Elena Mateescu.

04 iun. 2022, 20:39
Atenţionare meteorologică COD GALBEN. Elena Mateescu, director ANM: „Temperaturile caniculare vin la pachet cu instabilitate atmosferică, cu ploi torenţiale sau căderi de grindină”
COD ROŞU şi COD PORTOCALIU de furtună. Vijeliile au făcut ravagii. A fost emis RO-ALERT

În intervalul: 4 iunie, ora 12 – 5 iunie, ora 03, a fost emisă o avertizare COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menționat în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, la munte și local în Oltenia și Moldova, vor
fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice,
averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30
l/mp şi izolat 40 l/mp.

Totodată, pe secvenţe scurte de timp, valorile de 30-34 de grade Celsius vor fi asociate cu un grad mare de umezeală, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Rămânem sub incidența unei atenționări meteorologice cod galben pentru zona Olteniei, nordul Munteniei și nu în ultimul rând sud-vestul Transilvaniei și zona de munte, pentru că ne așteptăm în continuare în aceste zone la instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale însoțite de intensificări ale vântului, care pot lua local aspect de vijelie și grindină.

Cantitățile de apă vor putea depăși 20-30 de litri pe metru pătrat, izolat 40 de litri pe metru pătrat.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi de interes și mâine în partea de vest, centru, nord a țării, precum și în zonele de deal și de munte, iar duminică este posibil să vorbim și pentru zonele din partea de sud, sud-est a țării.

Citeste si Cum va fi vremea în iunie şi iulie 2022. ANM anunţă vreme călduroasă, caniculară în unele zone din România

Din punct de vedere termic ne așteptăm la o vreme caldă și pe parcursul zilei de astăzi, pentru că am înregistrat valori de temperaturi, la scara întregii țări, între 26 până la 32 de grade și așa cum s-a întâmplat și ieri, indicele de temperatură umezeală va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități în partea de sud și sud est a țării.

Fiecare zi în care am emis aceste atenționări meteorologice generale pentru zonele deja menționate în intervențiile anterioare, acestea au fost dublate de astfel de mesaje de vreme severă imediată, de tip nowcasting, de cod portocaliu sau chiar roșu, în funcție de gradul de alertare și pragurile specifice privind încadrarea în aceste coduri”, a declarat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, la Antena 3.

Citeste si PROGNOZA METEO 5 IUNIE. Temperaturile urcă spre pragul caniculei, duminică vor fi 34 de grade Celsius


loading...
Partenerii noștri