PROGNOZA METEO 5 IUNIE. Temperaturile urcă spre pragul caniculei, duminică vor fi 34 de grade Celsius

Vreme caldă în acest început de iunie, cu temperaturi care vor ajunge chiar la 34 de grade în sudul ţării. Episoadele acestea vor alterna însă cu fenomene de instabilitte atmosferică.

04 iun. 2022, 16:12
PROGNOZA METEO 5 IUNIE. Temperaturile urcă spre pragul caniculei, duminică vor fi 34 de grade Celsius

PROGNOZA METEO 5 IUNIE

. Duminică, vremea va fi în general instabilă în jumătatea sud-estică a țării, la deal și la munte, unde mai ales în a doua parte a zilei și noaptea, temporar înnorările vor fi accentuate și pe arii relativ extinse se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină. Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, temporar cu unele înnorări în prima parte a intervalului, iar fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe arii mai restrânse. Vântul va sufla slab și moderat, local cu intensificări, mai ales pe parcursul zilei, în regiunile sud-vestice, centrale și nord-estice. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 de grade în nordul Moldovei și 32…34 de grade în sudul Olteniei și al Munteniei, unde și disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură – umezeală (ITU) va atinge local pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse în general între 9 și 18 grade.

La Bucureşti, duminică, vremea va fi călduroasă cu disconfort termic în creștere după-amiaza când și indicele temperatură – umezeală (ITU) se va apropia și posibil va atinge pragul critic de 80 de unități. Instabilitatea atmosferică se va accentua îndeosebi spre seară și noaptea, când vor fi înnorări și perioade cu averse, posibil cu caracter torențial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 31 de grade, iar cea minimă va fi de 15…17 grade.

Luni, valorile termice vor fi mai scăzute față de ziua precedentă în regiunile sudice și sud-estice, astfel că, în cea mai mare parte a țării, acestea se vor situa în jurul mediilor multianuale specifice pentru această dată. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în sud-estul teritoriului unde vor fi înnorări, averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, cu viteze de 45…55 km/h. În Dobrogea cantitățile de apă pot fi mai însemnate. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, cu unele înnorări mai ales după-amiaza, când ploi de scurtă durată se vor semnala pe arii restrânse în special în zonele montane și submontane. Temperaturile maxime se vor încadra între 21…22 de grade pe litoral și 31 de grade, izolat în Câmpia de Vest, iar cele minime se vor situa în general între 7 și 17 grade.

La Bucureşti, luni, vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, temporar cu unele înnorări pe parcursul zilei, când vor mai fi condiții pentru ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat, trecător cu unele intensificări în prima parte a intervalului. Valorile termice vor fi ușor mai scăzute decât în intervalul anterior, astfel că maxima va atinge 27…28 de grade, iar minima va fi de 12…15 grade.

PROGNOZA METEO. Marţi, în ţară, vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în sud-est, iar după-amiaza și la munte, unde pe arii restrânse vor fi ploi de scurtă durată, posibil însoțite și de descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, local cu unele intensificări îndeosebi în prima parte a intervalului în Dobrogea și în jumătatea estică a Munteniei. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 și 31 de grade, cu cele mai scăzute valori pe litoral, iar cele minime se vor încadra în general între 7 și 17 grade.

Citeşte şi Cum va fi vremea în iunie şi iulie 2022. ANM anunţă vreme călduroasă, caniculară în unele zone din România

Şi la Bucureşti, marţi, vremea va fi predominant frumoasă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 28…29 de grade, iar cea minimă de 14…16 grade.

Miercuri, vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate îndeosebi după-amiaza și seara, când se vor semnala, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, local în zonele montane și izolat în rest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21…22 de grade pe litoral și 32 de grade în Câmpia de Vest, iar cele minime se vor încadra în general între 8 și 18 grade.

Şi la Bucureşti, miercuri, vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil cu înnorări temporar accentuate după-amiaza când vor fi condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 28…30 de grade, iar cea minimă de 15…17 grade, transmite ANM.

Citeşte şi Fenomenele meteo extreme nu părăsesc România. Directorul ANM anunță că temperaturile o iau iar razna