Ateul Ceauşescu sărbătorea Paştele. Un călugăr sfinţea mâncarea dictatorului

Camil Roguski, fost administrator al palatelor şi locuinţelor ceauşiste, spune că familia lui Nicolae Ceauşescu ţinea Paştele conform obieciurilor creştine, deşi se declara atee.

RomaniaTV.net
15 apr. 2012, 07:29
Ateul Ceauşescu sărbătorea Paştele. Un călugăr sfinţea mâncarea dictatorului

Sărbătorile creştine nu erau recunoscute de comunişti, însă chiar şi regimul ateu de dinainte de dinainte de 1989 le celebra în secret.

Camil Roguski, fost administrator al palatelor şi locuinţelor ceauşiste a explicat modul în care decurgeau pregătirile de Paşte în familia fostului dictator. „Obiceiurile de Paşte erau sfinte şi pentru ei, care erau nişte ţărani. S-au născut ţărani, au trăit ca nişte ţărani şi au murit ţărani. Ceauşeştii ţineau sărbătorile – de Paşti, de Crăciun – în sufrageria mică, de lângă bucătărie. Aveau pe masă ouă, cozonaci şi foarte multe fructe. Alături de ouă decorative aşezau multe fructe decorative„, a declarat Roguski, citat de lovendeal.net.

Cu excepţia apei, toate celelalte produse de pe masă erau româneşti. „Singurul produs de import era apa minerală, controlată şi ea la sânge. Pentru Ceauşeasca, fiind bolnavă, aduceau săptămânal apă de la Olăneşti, cu elicopterul. La sărbători venea şi un călugăr, care slujea mâncarea. Altfel, eu, unul, la biserică nu i-am văzut„, mai povesteşte Camil Roguski.