Au ajuns în România primele scannere pentru verificarea mărfurilor la vamă. Marcel Boloș: „Vor fi operaționale la finalul lunii viitoare”

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că autoritățile române au recepționat primele două scannere pentru verificarea mărfurilor care intră în țară pe la vamă.

08 feb. 2024, 22:02

Marcel Boloș a anunțat joi, pe contul său de Facebook, că au ajuns în țară primele două scannere de verficare a mărfurilor care intră în țară pe la vamă. Mininstrul a menționat că, la finalul acestui an, vor fi funcționale opt scannere.

„Au ajuns în ţară primele scannere. ‘O să aibă vreodată România scannere în vămi?’, am fost întrebat recent într-un interviu. Greaua moştenire a fost mult prea des invocată. Când am preluat mandatul am ales să am o abordare diferită. Să arăt că uşor, uşor lucrurile se pot mişca.

Transmiteam în decembrie că a fost semnat contractul şi că vom cumpăra din bani europeni 26 de sisteme noi de scanare cu raze X pentru inspectarea mărfurilor care intră în ţară. Mulţi se aşteptau probabil la o perioadă de linişte după asta. Ei bine, nu, astăzi vă anunţ că s-a făcut deja recepţia pentru două scannere, unul relocabil la Giurgiuleşti şi altul mobil la Albiţa. Ambele vor fi operaţionale la finalul lunii viitoare”, a scris Boloş pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Bugetul CFR Călători pe 2024 prevede o pierdere de peste 1 miliard de lei, de peste patru ori mai mult decât în 2023

Minsitrul Finanțelor a subliniat că procesul presupune, pe lângă amplasarea scannerelor în punctele stabilite, și realizarea lucrărilor de construcții pentru asigurarea normelor de protecție radiologică în exploatarea echipamentelor.

„Nu ne oprim aici. Astăzi am avut o şedinţă amplă cu noua conducere a Vămii, în care am vorbit despre mecanismele de combatere a contrabandei şi fraudei la frontiere. Lucrurile sunt în direcţia bună, aşa că la finalul anului vom avea opt scannere funcţionale”, a subliniat Marcel Boloş.

La începutul lunii decembrie, Autoritatea Vamală România anunța, prin intermediul unui comunicat, că birourile vamale de frontieră vor fi dotate în anii ce urmează cu 26 de sisteme de scanare, primele aparate urmând să fie livrate și montate chiar la începutul anului 2024.

Măsura vine ca parte a unui efort mai larg al Ministerului Finanțelor de a moderniza infrastructura vamală pentru a asigura o gestionare eficientă a frontierelor în intereseul securității naționale și pentru a consolida mecanismele de combatere a contrabandei și a fraudei la frontiere.

„De astăzi intrăm în linie dreaptă în lupta noastră cu eradicarea fenomenelor ilicite şi în direcţia modernizării şi îmbunătăţirii sistemului vamal, cu accent deosebit pe consolidarea eforturilor de combatere a contrabandei.

Aceste scanere vor permite o verificare mai rapidă şi mai precisă a conţinutului mijloacelor de transport, controlul vamal al mărfurilor pentru inspectarea conţinutul coletelor şi al containerelor urmând să se facă fără a mai fi necesară deschiderea lor. Alături de introducerea e-factura, e-sigiliu, şi introducerea informaţiilor telemetrice in sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care să descurajeze orice încercare de fraudă şi contrabandă”, explica ministrul Finanţelor, citat în comunicat, notează Agerpres.

Citește și: ANAF îi ia la bani mărunţi pe români. Numărul controalelor la persoane fizice a crescut cu peste 80% în ultimele luni ale anului 2023

Achiziția celor 26 de scannere face parte din proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule și containere (sisteme de securitate) și înființarea Centrului național de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule și containere din dotarea AVR”, semnat în ziua de 4 decembrie 2023.

Finanțarea este asigurată din bugetul național și din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Data încheierii proiectului este 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finanţată prin PNRR). Durata proiectului este de 49 luni (37 luni pentru componenta finanţată prin PNRR). Finanţarea este nerambursabilă (PNRR): şi este de 34,060 milioane de euro.

Obiectivele generale ale proiectului sunt: eficientizarea controlului vamal asupra mijloacelor de transport prin dotarea autorităţii vamale, în punctele de trecere a frontierei, cu sisteme de securitate (echipamente de control nedistructiv: scanere autovehicule şi containere); integrarea sistemelor de securitate (echipamente de control nedistructiv) în Centrul Naţional de Analiză Imagistică şi realizarea monitorizării în timp real a analizelor imagistice asupra rezultatelor scanărilor efectuate cu echipamentele de scanat; îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei serviciilor prestate de echipele de control operativ (în frontieră şi echipe mobile) pentru asigurarea securităţii şi siguranţei cetăţenilor şi protejarea intereselor financiare ale Uniunii şi ale statelor membre.