Bugetul CFR Călători pe 2024 prevede o pierdere de peste 1 miliard de lei, de peste patru ori mai mult decât în 2023

Proiectul de buget al CFR Călători are ca dată limită la care să fie înaintat 12 februarie, ceea ce înseamnă că a mai rămas mai puţin de o săptămână pentru a redacta această a doua variantă.
Mircea Filipescu
07 feb. 2024, 17:59
Bugetul CFR Călători pe 2024 prevede o pierdere de peste 1 miliard de lei, de peste patru ori mai mult decât în 2023

Salarii majorate potrivit Contractului Colectiv de Muncă încheiat la finele anului trecut și subvenție în scădere fac ca în bugetul de anul acesta al CFR Călători să fie prevăzute, în premieră, pierderi de peste 1 miliard de lei, cu mult peste prima variantă, în care acestea erau estimate la „doar” 924 de milioane de lei.

La capitolul venituri totale, potrivit Club Feroviar, figurează suma de 2,75 miliarde de lei, care reprezintă doar 93% din nivelul realizat (preliminat) la 31 decembrie 2023, de aproape 2,95 miliarde de lei.

Scăderea veniturilor totale este cauzată în cea mai mare parte de nivelul subvenției, care pentru anul în curs este previzionat la valoarea de 1,11 miliarde de lei, ceea ce înseamnă doar 70% din cea acordată în 2023, de aproape 1,58 miliarde de lei.

Ceea ce mai temperează puțin scăderea abruptă a veniturilor totale este creșterea previzionată a sumelor provenite din încasarea contravalorii biletelor și a altor facilități decontate de statul român. Concret, la capitolul ”Venituri din transportul de călători” figurează suma de 1,454 miliarde de lei, în creștere cu 23% față de nivelul consemnat anul trecut, de 1,186 miliarde de lei. Însă aici avem de-a face cu blana ursului din pădure, pentru că nimeni nu poate garanta că nivelul veniturilor din bilete și facilități de călătorie va fi cel estimat.

Cheltuielile cu salariile cresc cu 38% în bugetul CFR Călători pe 2024

Ciudat este că, cheltuielile totale ale operatorului feroviar de stat s-au ridicat la finele anului trecut la 3,131 miliarde de lei, iar pentru acest an nivelul lor este prevăzut la 3,744 miliarde de lei, în creștere cu 21%.

Cheltuielile cu plata tarifului de utilizare a infrastructurii (TUI) cresc de la 497,322 milioane de lei la 587 milioane de lei, ceea ce înseamnă un plus de 18%. Recent, CNCF CFR SA a majorat nivelul TUI în medie cu 15%.

Dar nu de aici provine impactul major asupra cheltuielilor totale, ci de la cheltuielile de personal, care cresc cu 36%, până la valoarea de 1,325 miliarde de lei. Din acestea, chletuielile cu salariile se vor majora cu 38%, de la 1,188 miliarde de lei în 2023 la 1,645 miliarde de lei în anul curent. Amintim că la mijlocul lunii trecute sindicaliștii au încheiat un nou Contract Colectiv de Muncă cu administrația CFR Călători, care prevede majorări substanțiale de salarii, așa cum am scris la vremea respectivă. Și sumele aferente contractului de mandat cresc, însă doar cu 10% față de nivelul din 2023, ajungând la 1,5 milioane de lei.

Pierderi de peste 200 de milioane de euro pentru 2024

Trăgând linie, rezultatul preliminat al exercițiului financiar se dezvăluie a fi unul îngrijorător: pierderile societății vor depăși pragul de un miliard de lei la finele acestui an, mai exact 1,026 miliarde de lei. Este o creștere de 464% față de valoarea consemnată la 31 decembrie 2023, de ”numai” 184 milioane de lei.

În atari condiții, este greu de crezut, spre imposibil, că bugetul CFR Călători pe anul în curs va trece în această variantă de filtrul Ministerului Finanțelor. Este foarte posibil să asistăm la o reeditare a situației din 2023, când bugetul societății a fost aprobat abia la mijlocul lunii noiembrie.

Citeşte şi: Peste un milion de români lucrează „la negru”. Artificiul folosit de angajatori pentru a evita taxele

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!