Au apărut oile fosforescente, rezultate prin încrucişarea lor cu… meduze FOTO

Un grup de savanţi uruguayeni, în parteneriat cu Institutul Pasteur din Montevideo, a anunţat miercuri naşterea unor oi modificate genetic fosforescente, primele de acest gen în America Latină.

25 apr. 2013, 14:02
Au apărut oile fosforescente, rezultate prin încrucişarea lor cu… meduze FOTO

„Transgeneza asupra acestei specii nu era disponibilă în America Latină şi această reuşită poziţionează Uruguayul la cel mai înalt nivel ştiinţific mondial”, subliniază Institutul de Reproducere Animală Uruguay (IRAUy) şi Institutul Pasteur într-un comunicat comun, citat de Agerpres.

Reuşitele precedente în regiune sunt vaca transgenică producătoare de proteine umane în laptele său, creată în Argentina în 2011, şi caprele modificate genetic în Brazilia, care produc de asemenea proteine pentru uz uman.

Oile uruguayene s-au născut în octombrie 2012 la IRAUy, unde s-au dezvoltat normal, fără a prezenta diferenţe faţă de omoloagele lor netransgenice, a indicat pentru AFP Alejo Menchaca, preşedintele institutului.

Singura lor specificitate vizibilă este fosforescenţa când sunt plasate sub raze ultraviolete din cauza introducerii în ADN-ul lor a genelor unei meduze.

Operaţiunea nu a avut un scop în sine, ci doar de a verifica eficienţa metodei de introducere a unei gene străine în ADN-ul acestor animale.

„Tehnica este foarte eficace pentru că toate oile care s-au născut sunt pozitive. Acum, putem lucra cu o altă genă, care va fi de mai mare interes, pentru a produce o proteină specifică”, a continuat dl Menchaca.

Cercetătorii studiază, de exemplu, posibilitatea de a lua o genă responsabilă de producerea unei proteine care lipseşte în unele patologii umane (ca insulina în cazurile diabeticilor), de a o incorpora în genomul unei oi, iar aceasta o va produce la naştere în laptele său. Izolarea acestei proteine va face posibilă fabricarea mai uşoară a medicamentelor decât prin metodele actuale, potrivit cercetătorilor.