Au bătut palma cu adversarii: Conservatorii germani AU APROBAT ACORDUL guvernamental cu social-democraţii

Creştin-democraţii cancelarului german Angela Merkel au aprobat, luni, după o dezbatere aprinsă, acordul de guvernare încheiat cu Partidul Social-Democrat (SPD), care ar urma să îi permită şefei guvernului de la Berlin să fie reconfirmată în funcţie în următoarele opt zile.

RomaniaTV.net
09 dec. 2013, 20:46
Au bătut palma cu adversarii: Conservatorii germani AU APROBAT ACORDUL guvernamental cu social-democraţii

Angela Merkel a obţinut sprijinul tuturor celor 181 delegaţi conservatori reuniţi în congres extraordinar, exceptând două abţineri, dar după o discuţie de o vigoare puţin obişnuită acestui partid, notează agenţia internaţională de presă. Reprezentanţii aripii de dreapta a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi-au înmulţit criticile şi cererile, înainte de a se alinia poziţiei celorlalţi conservatori, informează Agerpres, citând Reuters.

În pofida unei victorii zdrobitoare în alegerile legislative din 22 septembrie, CDU şi partenerul său bavarez, Uniunea Creştin-Socială (CSU), nu au putut obţine majoritatea absolută în Parlament, constrângând-o astfel pe Angela Merkel să înceapă negocieri cu SPD, încheiate cu un acord pe 27 noiembrie.

Angela Merkel a subliniat, luni, că a reuşit, în cadrul negocierilor cu social-democraţii, să amâne pentru 2017 intrarea în vigoare a unui salariu minim pe economie şi a respins criticile privind scăderea vârstei de pensionare pentru anumite categorii de salariaţi. Şefa guvernului german a insistat asupra faptului că a ştiut să se opună cu succes creşterii impozitelor cerute de SPD pentru a finanţa investiţiile în infrastructură şi educaţie.

Cele câteva dificultăţi întâmpinate de Angela Merkel în cadrul partidului său pot părea minime în raport cu rezistenţa căreia trebuie să-i facă faţă preşedintele SPD, Sigmar Gabriel. „Nu este o căsătorie din dragoste. Este o coaliţie de prudenţă rezonabilă, le-a spus Sigmar Gabriel tinerilor social-democraţi, cu ocazia unei reuniuni a acestora.

Membrii SPD se vor pronunţa prin vot prin corespondenţă asupra acordului de guvernare. Rezultatele scrutinului vor fi prezentate pe 14 decembrie. În cazul aprobării acordului de guvernare, Angela Merkel ar urma să fie reconfirmată în funcţia de cancelar pe 17 decembrie.