Au cumpărat „pastramă de berbecuţ” din Obor. Vezi ce a ieşit, în realitate, la teste VIDEO

Mii de români sunt păcăliţi cu aşa-zilele produse tradiţionale. Bucureştenilor li se vinde în Piaţa Obor carne de porc sub denumirea de pastramă ţărănească de berbecuţ. Un reportaj filmat în această piaţă a arătat şi ce se întâmplă dacă vrei să afli ce fel de carne ai cumpărat şi mergi la Institutul de Igienă Publică şi Sănătate Veterinară.

14 iun. 2013, 11:49
Au cumpărat „pastramă de berbecuţ” din Obor. Vezi ce a ieşit, în realitate, la teste VIDEO

În Piaţa Obor, clienţii sunt îmbiaţi cu pastramă ţărănească de berbecuţ. Iar preţul, deşi este suspect de mic, 16 lei pe kilogram, nu sperie pe nimeni. De bon fiscal nici nu poate fi vorba.

Trist este că dacă vrei să vezi specia de provenienţă a cărnii din galantar, rişti să fii plimbi pe drumuri. Şi să scoţi şi bani din buzunar, pentru că un test la Institutul de Igienă Publică şi Sănătate Veterinară („nu mai sunt seruri”) costă între 50 şi 300 de lei. Dacă ceri sfatul unui specialist, testarea se face ochiometric:  „pastrama de berbecuţ” este „oaie toată ziua”.

Un reporter de la gandul.info a mers la Institutul de Igienă Publică şi Sănătate Veterinară pentru a afla dacă într-adevăr pastrama cumpărată din piaţă este de berbecuţ. Acolo a avut parte de o altă surpriză.

VEZI ŞI: Chifle cu VIERMI, comercializate într-un supermarket din România

Deşi cu o zi înainte i se confirmase telefonic, de la Institutul de Igienă Publică şi Sănătate Veterinară, că aici poate fi efectuat un test care costă 50 de lei şi cu ajutorul căruia se poate identifica specia de provenienţă a cărnii. La faţa locului lucrurile nu mai stăteau aşa. Acolo a aflat că nu se poate face testul care costă 50 de lei pentru că nu sunt seruri, dar dacă doreşte, se poate face cel care costă 300 de lei.

Contactat de reporteri, directorul Institutului de Igienă Publică şi Sănătate Veterinară, se arată surprins că angajaţii nu au făcut testul motivând lipsa serurilor. O mică intervenţie şi se rezolvă problema, iar câteva zile mai târziu vin şi rezultatele analizelor. Pastrama tărănească de berbecuţ era într-adevăr din carne de porc.