Au început lucrările la PASAJUL RUTIER SUBTERAN din PIAŢA PRESEI LIBERE. Vezi cum va arăta FOTO

Construcţia pasajului rutier subteran de la Piaţa Presei Libere a fost demarată la începutul săptămânii prin organizarea şantierului şi delimitarea zonelor de lucru. Pasajul ar trebui să fie gata cel mai devreme în 2015 şi, potrivit municipalităţii, va rezolva problema circulaţiei în nordul Capitalei. Traficul rutier în zonă nu va fi afectat în timpul lucrărilor.

27 mart. 2014, 08:19

Pasajul rutier subteran se va realiza pe sensul dinspre DN1 spre Soseaua Kiseleff. Astfel, șoferii vor putea intra în pasaj de pe Sos. București-Ploiești, din zona de după Fântâna Mioriţa și vor ieși pe Șoseaua Kiseleff, în zona ştrandului Tineretului, și pe bd. Mărăști. În plus, va fi construit şi un pasaj pietonal subteran ce va subtraversa piaţa pe orice direcţie.

Pentru realizarea pasajului, Primăria Capitalei a alocat din bugetul local 18 milioane de euro. Contractul a fost atribuit consorţiului SC Apolodor Demolari, Eurovia Construct International, TEHCON & Edilitare şi Infrastructura şi SC Consitrans SRL.

Pasajul Rutier din Piaţa Presei Libere, criticat dur de ONG-uri: „Un genocid, inutil şi costisitor”

Reprezentanţii societăţii civile acuză autorităţile bucureştene că prin construcţia acestui pasaj se va înrăutăţi semnificativ calitatea vieţii cetăţenilor din cauza defrişărilor masive prevăzute în proiect.

Afirmaţi prin scene bombastice la televizor că veţi face mai bine, când nu este aşa. Nu aveţi dreptul să continuaţi genocidul bucureştenilor prin tăierea copacilor. În Bucureşti mor mai mulţi oameni din cauza aerului, decât în accidente rutiere„, a susţinut Niculae Rădulescu-Dobrogea, preşedintele organizaţiei Eco-Civica, în cadrul unei dezbateri publice organizată la sediul Primăriei Capitalei.

Proiectul presupune defrişări masive. Bulevardul Kiseleff a supravieţuit aşa cum îl vedem astăzi 150 de ani, ce rost are să-l stricăm pentru a reduce traficul de la 50 de maşini, la 20. Pasajul va înrăutăţi calitatea vieţii bucureştenilor şi o va îmbunătăţi pe cea a celor din Corbeanca, de exemplu, pentru că li se va facilita accesul în centrul Capitalei, numai că, plătitorii suntem noi. Este un proiect foarte costisitor. Întrebarea mea este cui foloseşte?„, a continuat o reprezentantă a unui alt ONG.

Totodată, cetăţenii Bucureştiului sunt îngroziţi de gândul că odată cu construirea pasajului rutier subteran, traficul în zonă se va aglomera şi, odată cu el, şi zgomotul şi poluarea. În plus, ei nu îşi doresc încă un şantier, în condiţiile în care mai sunt alte câteva şantiere în Capitală şi în câteva luni se preconizează şi începerea lucrărilor la pasajul pietonal subteran de la Piaţa Romană.

Mi se pare o aberaţie să facem o investiţie de 18 milioane de euro pentru 180 de secunde de aşteptare, atât cât aşteaptă o maşină la semaforul din intersecţia de la Piaţa Presei. Nu doresc să desfiguraţi zona, umplând-o de noxe şi zgomot. Vă îndreptaţi atenţia spre proiecte neimportante şi uşor de realizat, în loc să le faceţi pe cele importante şi mai grele„, a spus un cetăţean al Sectorului 2.

PMB: Utilitatea pasajului din Piaţa Presei va fi confirmată în timp

De cealaltă parte, Ioan Dedu, directorul Direcţiei de Infrastructură a PMB, susţine că traficul în zonă va fi din ce în ce mai aglomerat, iar utilitatea pasajului va fi confirmată în timp. El a asigurat că pentru construcţia acestuia se vor defrişa foarte puţini copaci.

În condiţiile în care va creşte nivelul de trai, bucureştenii vor folosi autoturismele personale. În plus, foarte mulţi vor continua să se mute în zonele limitrofe Capitalei. Trebuie să facem analiza utilităţii pasajului şi pe previziuni. Vor fi defrişaţi foarte puţini pomi, acolo mai sunt foarte puţini copaci de calitate. Zona de promenadă va rămâne aceeaşi, pasajul fiind construit undeva în lateral. Din punctul de vedere al pietonilor şi bicicliştilor, spaţiul va fi îmbunătăţit, iar în ceea ce priveşte calitatea aerului cu siguranţă va fi îmbunătăţită pentru că vorbim de un consum mai mic de carburant şi de o modalitate de tranzitarea a intersecţiei mult mai rapidă„, a declarat Ioan Dedu.

Planul Urbanistic Zonal „Piaţa Presei Libere. Pasaj Rutier Subteran” poate fi accesat AICI