Au sfidat moartea. Coborâre incredibilă pe schiuri, 1,5 km în cinci ore, pe cel mai periculos vârf din SUA VIDEO

Doi schiori au coborât pe un strat de zăpadă subțire, pe celebrul Half Dome, din Parcul Național Yosemite, considerat cel mai periculos munţi din SUA. Jason Torlano (45 ani) și Zach Milligan (40 ani) au fost temerarii care au finalizat coborârea în cinci ore.

08 mart. 2021, 13:50
Au sfidat moartea. Coborâre incredibilă pe schiuri, 1,5 km în cinci ore, pe cel mai periculos vârf din SUA VIDEO

Snowboarderul Jim Zellers este considerat a fi primul care a coborât secțiunea superioară de 24 de metri, dar nimeni nu ar fi reuşit pe schiuri întreaga coborâre de 1.463 metri din vârf până în vale. Jason Torlano, unul dintre performeri, a spus că visase să schieze cupola muntelui de când familia sa s-a mutat la Yosemite când avea 5 ani. „Am fost atras de Half Dome de cât îmi amintesc.”

A încercat să schieze Half Dome în ultimii trei ani, dar a renunțat de fiecare dată din cauza zăpezii nepotrivite. Anul acesta, o furtună de la începutul lunii februarie a umplut Yosemite cu zăpadă proaspătă, inclusiv aproximativ 7,6 centimetri de zăpadă în zona superioară.

Citeşte şi Avalanşă uluitoare surprinsă de camere, mai multe persoane au fost acoperite de nămeţi. Mărturiile supravieţuitorilor VIDEO

Half Dome este un munte cu altitudinea de 2693 m deasupra n.m. situat în Parcul Național Yosemite, din statul California, SUA. Roca predominantă este granitul, vârful fiind la capătul vestic al lui Yosemite Valley. In fiecare an muntele este escaladat de mii de alpiniști, sau turiști, care pot urca muntele pe cărare cu o lungime de 25 de km, și cu o diferență de nivel de 1500 de m, drumul durând în medie 10 ore. Ultima porțiune are o înclinare de peste 45°. Aici calea netedă este din granit, fiind asigurată cu cabluri de oțel. Pe timp umed sau îngheț urcarea este contraindicată, după scrie wikipedia.

Citeşte şi Tragedie la munte! O avalanşă a măturat o staţiune de schi din Caucaz. O cafenea a fost îngropată în zăpadă, până la 12 oameni sunt încă sub nămeţi

Imagini din timpul coborârii: