Au speriat Bulgaria: Românii fură şi televizoarele din hotel, dar nemţii sunt „regii” înşelăciunii

Ziarul bulgăresc "Monitor" îi acuză pe turiştii români care îşi petrec vacanţa pe litoralul acestei ţări că ar fi recurs la diverse fraude şi practici, care aduc daune imobilelor în care îşi petrec sejurul.

RomaniaTV.net
04 iun. 2013, 09:27

„În acest an vom fi foarte prudenţi şi nu vom mai permite asemenea practici”, promit patronii de hoteluri şi restaurante din Bulgaria. Ziarul descrie un asemenea caz: „Anul trecut de exemplu, un turist român a luat televizorul din camera de hotel şi l-a pus în bagaje. Acesta a fost prins însă şi a fost nevoit să dea aparatul înapoi”.

„Tot din cauza românilor, hotelurile bulgăreşti au introdus brăţări cu diferite culori. Numai într-o singură vară au fost prinşi peste 40 de români care încercau să facă diverse şmecherii. Ei se cazează la hoteluri mai ieftine, având pachete numai cu micul dejun inclus, dar apoi se duc la restaurantele hotelurilor de lux şi mănâncă în regim „all inclusive” , mai scrie ziarul, se arată într-o corespondenţă a Agerpres.

„Managerii de hoteluri au interzis ca prosoapele să fie scoase din camerele de hotel. Turiştii de obicei jurau că ar fi pierdut prosoapele, dar până la urmă se dovedea că acestea erau în bagajele lor. Cameristele susţin că turiştii români golesc total băile – iau hârtia igienică, şampoanele, săpunurile”, adaugă publicaţia bulgară.

Salvamarii bulgari adaugă că sub umbrelele de plajă, turiştii români umplu bidoane cu alcool pe care îl primesc în barurile în regim „all inclusive”. Într-un bidon ei pun vodcă, în celălalt – gin, iar în al treilea – rachiu bulgăresc. În acest scop, întregul grup de turişti stă la coadă la bar de câteva ori, fiecare îşi ia câte un pahar şi îl toarnă în bidon. Un bidon de 5 litri poate fi umplut prin această metodă într-o săptămână. Alcoolul strâns astfel se pune în portbagajele autoturismelor la plecare din staţiune. În opinia salvamarilor, românii nu respectă nici restricţiile atunci când vremea este rea şi valurile sunt mari şi intră în mare după bunul plac, ignorând recomandările salvamarilor.

”Din cauza turiştilor neatenţi sau din cauza hoţilor, managerii de restaurante au interzis scoaterea unor mâncăruri pe plajă. Înainte de interdicţie, sute de tacâmuri au dispărut – unele pierdute în nisip, altele luate ca suveniruri”, susţine autorul articolului, Iva Dimitrova.

Germanii se dedau la cele mai iscusite înşelăciuni

În ultimul paragraf al articolului din „Monitor” se face o referire şi la un alt grup de turişti – cei germani – care sunt „regii înşelăciunilor”. „De multe ori, nemţii mint că au fost jefuiţi în timpul şederii lor în Bulgaria pentru ca după revenirea în ţara lor să-şi primească o parte din suma plătită de către compania de asigurări„, adaugă ziarul citat.

Blagoi Raghin, preşedintele Asociaţiei proprietarilor de hoteluri şi restaurante din Bulgaria, s-a declarat şocat de afirmaţiile din articolul publicat de „Monitor”.

Raghin a declarat pentru Agerpres că el şi colegii lui sunt foarte mulţumiţi de clienţii români şi că în general românii au fost declaraţi grupul de turişti numărul 1 de către hotelierii bulgari. ”Este inadmisibil, Bulgaria este vizitată de un milion de români anual, sectorul turistic câştigă miliarde de leva de la turiştii români şi nu se poate ca nişte cazuri izolate să fie generalizate astfel încât să fie acuzat un popor întreg. Turiştii români sunt nişte clienţi minunaţi”, a subliniat Blagoi Raghin