Au sunat sirenele de război, cerul s-a înroşit de rachete. „Vom reacţiona cu forţă, s-a trecut linia roşie”

Militanţii palestinieni din Fâşia Gaza au lansat luni rachete către sudul Israelului şi zona Ierusalimului, punându-şi în practică ameninţările conform cărora vor pedepsi Israelul pentru confruntările violente dintre palestinieni şi poliţiştii israelieni la Ierusalim, transmite Reuters.

11 mai 2021, 06:22
Au sunat sirenele de război, cerul s-a înroşit de rachete. „Vom reacţiona cu forţă, s-a trecut linia roşie”

Au sunat sirenele de război în Israel UPDATE. Armata israeliană a afirmat marţi că a ucis 15 membri ai unor grupări armate palestiniene în Fâşia Gaza, asupra căreia Forţele aeriene israeliene au lansat 130 de lovituri de ripostă, în urma tirurilor de rachete lansate asupra statului evreu, relatează AFP, Reuters şi agenţia israeliană de presă TPS.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a precizat că forţele israeliene au lovit „130 de ţinte militare aparţinând în principal mişcării Hamas” şi au ucis 15 membri ai Hamas şi ai Jihadului islamic, principalele mişcări islamiste din enclava palestiniană.

Mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a trecut o ”linie roşie” după ce a lansat rachete luni seara asupra Israelului, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a promis un răspuns puternic din partea statului evreu, relatează AFP.

„Organizaţiile teroriste din Gaza au trecut o linie roşie în seara ‘Zilei Ierusalimului, lansând rachete până în zona Ierusalimului”, a spus premierul Netanyahu.

Au sunat sirenele de război în Israel, iar reacţia premierului a fost dură: ”Israelul va reacţiona cu forţă (…), oricine atacă va plăti un preţ mare. Vă spun, cetăţeni ai Israelului, conflictul actual ar putea dura ceva timp”, a adăugat el.

Israelul a lansat rachete asupra Fâşiei Gaza, omorând 9 copii şi 13 adulţi, susţin surse palestiniene. Represaliile survin ca urmare a unui atac Hamas.Gruparea palestiniană a tras 7 rachete asupra Jerusalimului şi câteva zeci asupra sudului Israelului. Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a mai avut ca ţintă şi Tel Aviv-ul. Nu a fost raportată nicio victimă.

Mişcarea Hamas, dar şi alte grupuri armate palestiniene din Gaza au intensificat luni seara tirurile de rachete către sudul Israelului, apropiindu-se de Ierusalim, potrivit armatei israeliene.

Lista ţărilor din ZONA GALBENĂ, actualizată. Românii nevaccinaţi care se întorc din Spania şi Danemarca intră în carantină
Situaţia din Cisiordania şi Ierusalimul de Est a fost tensionată de la începutul Ramadanului, luna sfântă de post şi rugăciune a musulmanilor. Numeroşi palestinieni sunt furioşi întrucât poliţia israeliană a restricţionat accesul în unele zone din Oraşul Vechi.

Există temeri că violenţele s-ar putea intensifica luni, când Israelul celebrează Ziua Ierusalimului, care marchează cucerirea jumătăţii de est a oraşului în timpul Războiului de Şase Zile din 1967.

Muntele Templului din Ierusalim, în flăcări. Peste 300 de răniţi în confruntările de luni, dintre arabi şi israelieni VIDEO

Mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a ameninţat luni Israelul cu o escaladare militară, în cazul în care forţele israeliene nu se retrag luni seara de pe Esplanada Moscheilor, teatrul unor ciocniri dure, în ultimele zile, între poliţişti israelieni şi palestinieni.

Pe de altă parte, Franţa a avertizat luni cu privire la o ”escaladare de mare amploare”, în urma acestor noi confruntări în Ierusalimul de Est şi a îndemnat toţi actorii la ”cea mai mare reţinere”.

Aceste violenţe ”fac să planeze riscul unei escaladări de mare amploare”, a avertizat o purtătoare de cuvânt a Ministerului francez de Externe.

Parisul ”îi îndeamnă pe toţi actorii să dea dovadă de cea mai are reţinere şi să se abţină de la orice provocare, pentru a permite o revenire la calm în cel mai scurt timp”, a subliniat ea.

În urma acestei escaladări, Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte , la cererea Tunisiei, pe tema situaţiei din Ierusalimul de Est, un sector palestinian ocupat de israel de peste 50 de ani.