Au vrut să-i pună copilului lor numele „Jihad”. Cum a reacţionat justiţia

Justiţia franceză a anulat, în urma unui proces în instanţă, prenumele unui bebeluş al cărui mamă a vrut neapărat ca fiul ei să poarte prenumele "Jihad". Magistraţii francezi au considerat că acest nume are o "conotaţie peiorativă", respingând cauza, informează presa franceză.

27 sept. 2019, 19:15
Au vrut să-i pună copilului lor numele „Jihad”. Cum a reacţionat justiţia

„Tribunalul nu acceptă acest prenume, considerând că poate fi nociv pentru copil şi de natură să îi producă probleme”, a precizat pentru AFP Parchetul din Dijon, subliniind că nu este „în interesul superior al copilului”.

„Prenumele „Jihad” are o conotaţie periorativă ce se asociază mişcărilor islamiste şi care, în arabă, are accepţiune „de efort”, „de curaj”, dar fără a fi asociată automat noţiunii de război, a precizat aceeaşi sursă.

Cazul bebeluşului „Jihad” a apărut în luna noiembrie, în 2018, când Primăria din Dijon a sesizat justiţia familială
în vederea anulării prenumelui copilului, potrivit 7sur7.be

„Chiar dacă numele Jihad este un nume dat în lumea arabă și înseamnă luptă sfântă, război sfânt, muncă sau efort, acesta este perceput de opinia publică ca fiind asociat mai degrabă cu „mişcări fundamentaliste, islamiste”, a explicat Procurorul Republicii, Eric Mathais. Magistratul şi-a exprimat temeri potrivit cărora copilul cu numele „Jihad” ar putea fi „stigmatizat, ţinta unor răutăţi sau remarci jignitoare”.

Mama copilului a dat un interviu cotidianului regional „Le Bien Public” în care a dat asigurări că, în caz de refuz din partea tribunalului , „ea ar putea schimba două litere” din numele copilului pentru a obține numele „Jahid”, așa cum s-a întâmplat în aprilie 2018, într-un caz asemănător, cu copilul unui cuplu din sud-vestul Franței.

Tânăra a mai declarat că și-a rezervat „dreptul de a apela la un avocat” pentru a contesta decizia instanţei de judecată dacă motivele refuzului nu vor fi „convenabile”.
În 2018