AUDIERI CU SCANDAL. Consiliul de Administraţie al TVR, avizat favorabil de Comisiile de cultură

Consiliul de Administraţie (CA) al Televiziunii Române a fost avizat favorabil, marţi, de Comisiile de cultură din Parlament, cu 23 de voturi "pentru" şi două abţineri. În timpul audierilor, discuţiile au fost tensionate, nominalizarea Adei Meseşan (PDL) generând discuţii aprinse între social-democratul Mădălin Voicu şi democrat-liberalul Radu F. Alexandru.

RomaniaTV.net
09 oct. 2012, 13:32
AUDIERI CU SCANDAL. Consiliul de Administraţie al TVR, avizat favorabil de Comisiile de cultură

Comisiile de cultură reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au audiat, marţi, persoanele propuse să fie membri titulari şi supleanţi ai Consiliului de Administraţie (CA) al TVR. Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor va decide asupra numirii CA al SRTv şi a preşedintelui CA.

UPDATE 17.15 Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a început procedura de vot în privinţa numirii Consiliului de Administraţie (CA) al SRTv, precum şi în ceea ce priveşte numirea unui membru în colegiul CNSAS. Parlamentarii se exprimă prin vot secret, cu bile, în ceea ce priveşte numirea CA al SRTv. Membrii CA ai SRTv sunt desemnaţi prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul asupra membrilor CA ai SRTv este dat „în bloc”, nu individual.

Audierile în Comisiile de cultură au fost foarte tensionate, însă, în cele din urmă, parlamentarii au votat „în bloc”, la propunerea UDMR, noul CA al TVR.

Audierea Adei Meseşan, propusă membru titular în CA al TVR de PDL, la Comisiile de cultură ale Parlamentului, a produs dispute între social-democratul Mădălin şi democrat-liberalul Radu F Alexandru.

După ce Ada Meseşan şi-a finalizat discursul în care a spus că nu are niciun fel de probleme de conştiinţă în legătură cu activitatea sa precedentă de membru CA al TVR, deputatul PSD Mădălin Voicu a spus: „Mă gândesc că PDL are suficient de multe cadre ca să găsească oameni care nu pot fi contestaţi (…) Cred că un partid atât de mare ca PDL ar fi trebuit să aibă o plajă suficient de largă de persoane pe care să le propună în funcţiile importante nu numai în televiziune, dar care să nu fie contestabile„.

Doamna Meseşan este un fel de Narcisa Iorga (membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, n.r.), pentru că a fi recomandat de către PDL, cel puţin în momentul acesta, nu este o virtute, un gir sau o calitate. Nu am nimic personal cu doamna Mesaşan, cum nu am nici cu doamna Iorga, ci pot să remarc fluctuaţii de comportament”, a mai spus Mădălin Voicu.

Comentariile făcute de Mădălin Voicu l-au făcut pe senatorul PDL Radu F Alexandru să se revolte şi să-l întrebe pe Voicu dacă are vreo întrebare pentru Ada Meseşan.

Acest lucru a generat o dispută verbală, Mădălin Voicu spunându-i lui Radu F Alexandru că nu i s-a adresat lui, ci Ralucăi Turcan, preşedintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, dorind să o întrebe dacă PDL nu a avut un om mai puţin contestabil decât Ada Meseşan pentru a-l propune ca membru titular în CA al TVR.

Cuvântul «ţigănie» pe care îl practicaţi destul de des nu vine din partea mea (…) Eu sunt civilizat, nu sunt neam prost (…) Eu sunt chiar artist, nu politician ratat”, a adăugat Mădălin Voicu adresându-i-se lui Radu F Alexandru.

„Nu suntem la talk show aici, suntem la audieri”, a intervenit Raluca Turcan.

„Înţeleg că nu puteţi să-mi răspundeţi la întrebarea pe care am pus-o”, i-a răspuns Mădălin Voicu Ralucăi Turcan.

Ulterior, în discuţie a intervenit şi senatorul PSD Georgică Severin, care i-a spus Adei Meseşan: „Doamna Meseşan, credeţi că oamenii care cunosc activitatea dumneavoastră din ultimii ani nu ştiu că sunteţi vocea, mâna şi pixul PDL în CA?”.

Ada Meseşan însă, i-a răspuns: „Logic, dacă PDL m-a propus să fac parte din CA, normal, reprezintă, poziţia PDL”. Ea l-a sfătuit pe Severin să citească stenogramele din perioada în care ea a fost membru al CA în TVR, ca să vadă exact cum a votat.

Severin, însă, a ripostat, spunând că a citit respectivele stenograme. „Cât aţi avut interesul, aţi fost rebelă, când nu, aţi executat ce vi s-a spus„, a mai spus Severin.

Cei 13 membri titulari ai noului Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române sunt: Claudiu Săftoiu şi Lucia Hossu Longin (PNL), Claudiu Brînzan şi Cristian Niţulescu (PSD), Radu Carp şi Ada Meseşan (PDL), Nicoleta Nicolicea (Grupul parlamentar Progresist), Nagy Zoltan Levente (UDMR), Raico Cornea (Minorităţi), Romina Surugiu (Preşedinţie), Gabriel Tufeanu (Guvern), Valentin Nicolau şi Sorin Burtea (angajaţii TVR).

Membrii supleanţi sunt: Luminiţa Violeta Ristea şi Vasile Arhire (PSD), Dida Drăgan şi Daniela Bârsan (PNL), Ion Lucia Catrina şi Paul Călin Botez (PDL), Rostas Peter Istvan (UDMR), Andreea Ghiţă-Jalica (Minorităţi), Marius Oblu (Guvern), Mihai Rădulescu şi Ioana Cătălina Popescu (angajaţii TVR).