AUDIO înfiorător! Sunetul cutremurului din Turcia, surprins de un specialist. Cum s-a auzit şi la noi seismul din 77

Două cutremure cu magnitudinea de peste 7 au zguduit Turcia și Siria în mai puțin de 12 ore. Bilanţul este dramatic şi creşte de la o oră la alta: numărul morţilor şi al răniţilor este deja de ordinul miilor, în vreme ce o mulţime de clădiri au fost şterse de pe suprafaţa pământului. Zgomotul subteran produs de primul cutremur din Turcia a fost înregistrat, în Kahramanmaras.

06 feb. 2023, 19:58
AUDIO înfiorător! Sunetul cutremurului din Turcia, surprins de un specialist. Cum s-a auzit şi la noi seismul din 77

Sunetul cutremurului din Turcia a fost înregistrat. Folosind seismografe speciale, Hamdullah Livaoğlu, de la Universitatea Kocaeli, a înregistrat zgomotul din adâncuri în timpul cutremurului de 7,7 care a lovit Turcia luni, 6 februarie. Frecvența sunetului a fost crescută cu ajutorul unui software, pentru a fi percepută de auzul uman.

Cutremur de 7,8 grade în Turcia și Siria. Bilanțul a ajuns la 1.800 de morţi și alte câteva mii de răniți – FOTO
Hamdullah Livaoğlu a subliniat că urechea umană nu poate surprinde sunetele cu frecvențe mai mici de 20 de Hz și că frecvențele semnalului emis de cutremur se situează sub acest prag. Prin urmare, el a crescut frecvențele sunetului la pragul la care acesta să poate fi distins de urechea umană. Livaoğlu a mărturisit că sunetul generat i se pare „înspăimântător”.

Un seism cu magnitudinea 7,8 care a lovit luni sud-estul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, şi Siria a fost urmat de un nou seism având magnitudinea 7,6. Bilanţul provizoriu indică cel puţin 1.498 de morţi şi 8.533 de răniţi – în Turcia şi 810 morţi şi 2.315 răniţi – în Siria. Uniunea Europeană a activat Mecanismul de protecţie civilă. Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Malta Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria.

Mărturiile românilor prinşi în cutremurul devastator din Turcia. „A fost groaznic, a fost lung şi foarte puternic!” VIDEO
De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate. Turcia a cerut oficial ajutorul NATO, pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme. MAE român a făcut publice contactele de urgenţă dedicate românilor afectaţi de cutremurele din Turcia şi a recomandat ca liniile telefonice să nu fie ocupate.

Cum s-a auzit cutremurul din România în 1977

Singura înregistrare audio cu seismul din 4 martie 1977 este cea prezentată mai sus și realizată de un magnetofon din sala de concerte a Radioteleviziunii, în timpul pauzei.