Cutremur de 7,8 grade în Turcia și Siria, şapte zile de doliu naţional. Bilanțul a depăşit 2.700 de morţi și alte câteva mii de răniți – FOTO

Un cutremur devastator, cu magnitudinea de 7.8, a lovit Turcia și Siria. Regiunile Osmaniye (sud) şi Sanliurfa (sud-est) au fost cele mai afectate, au anunțat autoritățile. Guvernul turc instituie o alertă de nivelul 4, inclusiv un apel la ajutor internaţional.

06 feb. 2023, 20:00

UPDATE CUTREMUR: –  Bilanţul victimelor din Turcia şi Siria a crescut la cel puţin 2.724 de morţi după seismele devastatoare, relatează CNN.

Numărul total al răniţilor a ajuns la 13.580, pe baza informaţiilor furnizate de diverse agenţii. Turcia are cel puţin 11.119 persoane rănite, iar Siria are 2.461 de persoane rănite în urma cutremurului.

Bilanţul total al victimelor din Siria a crescut la 1.073 de morţi. Agenţia de ştiri SANA a raportat 593 în zonele controlate de guvern, iar grupul „Căştile albe”, cunoscut oficial sub numele de Apărarea Civilă siriană, a anunţat 480 de morţi în zonele controlate de opoziţie.
Bilanţul total al deceselor în Turcia a urcat la 1.651, potrivit vicepreşedintelui Turciei, Fuat Oktay.

UPDATE CUTREMUR: Președintele Turciei a decretat doliu național timp de șapte zile în țară, după cutremurul devastator care a lovit țara. Bilanţul cumulat al cutremurelor produse luni în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, depăşeşte 2.600 de morţi, potrivit noilor date furnizate de autorităţile turce, de Administraţia de la Ankara şi de Naţiunile Unite.

„Din cauza cutremurelor care au avut loc în țara noastră pe 6 februarie 2023, a fost declarată perioadă de doliu național de șapte zile. Steagul nostru va fi arborat în bernă până la apusul soarelui duminică, 12 februarie 2023, în toate reprezentanțele noastre din țară și din străinătate”, a declarat președintele Turciei, Recep Erdogan.

 

UPDATE. Bilanţul cumulat al cutremurelor produse luni în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, depăşeşte 2.600 de morţi, potrivit noilor date furnizate de autorităţile turce, de Administraţia de la Ankara şi de Naţiunile Unite.

În Turcia, ministrul Sănătăţii, Fahrettin Koca, a declarat luni seară că bilanţul actual este de 1.651 de morţi şi 11.119 răniţi, potrivit agenţiei Reuters.

În Siria, cifrele furnizate de Administraţia de la Damasc şi de echipele Naţiunilor Unite care acţionează în zonele din nord-vestul ţării aflate sub control insurgent indică în acest moment cel puţin 968 de morţi. Mii de persoane au rămas fără adăpost din cauza prăbuşirii a numeroase clădiri.

Update. Cel puțin 1.800 de persoane au murit în Turcia și Siria, iar alte câteva mii au fost rănite în urma a două cutremure puternice de 7,7 și 7,6 pe scara Richter.

Update ora 15. Cel puţin 1.504 persoane au fost ucise în Turcia şi Siria, iar alte mii au fost rănite, după ce un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade a zguduit luni dimineaţă sudul Turciei.

Update ora 13. Un al doilea cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter a zguduit în urma cu cateva minute din nou Turcia. Asta după ce dimineață un seism la fel de puternic a făcut peste 1.300 de victime, atât în Turcia, cât și in Siria.

Conform ultimului bilanț al autorităților, după cutremurul devastator de luni dimineață, sunt 1.300 de morți și peste 5.000 de răniți.

Update. Peste 500 de oameni au murit în Turcia și Siria și aproape 2000 au fost răniți, după ce un cutremur de magniturdine 7,8 a lovit sud-estul Turciei, în noaptea de duminică spre luni. Mai multe clădiri au fost puse la pământ şi sute de oameni au fost prinşi sub dărâmături.

Cel puțin 284 de persoane au murit în Turcia și peste 2.300, potrivit vicepreședintelui țării Fuat Oktay, citat de CNN. În Siria, cel puțin 237 de persoane au fost ucise și 639 au fost rănite, a informat agenția de știri de stat siriană SANA, citând un oficial al Ministerului Sănătății. Numărul total de morți în Turcia și Siria este acum de cel puțin 521.

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri. Cutremurul a durat aproape un minut.

Cutremurul a avut mai multe replici, una de 6,7 resimțită și în centrul Turciei la orele 04.28 (01.28 GMT), la o adâncime de 9,9 kilometri, potrivit USGS.

Citește și Cutremur puternic miercuri. Oamenii au ieşit panicaţi din mall

Cel puţin 76 de persoane au murit în Turcia, în şapte provincii, în urma cutremurului puternic. Alte cel puţin 237 de persoane au murit în Siria, potrivit presei siriene de stat.

Peste 600 de persoane au fost rănite în ambele ţări, potrivit aceloraşi surse.

 

Jurnalistul Eyad Kourdi, care locuieşte în oraşul Gaziantep, a declarat pentru CNN că au avut loc până la opt replici „foarte puternice” în mai puţin de un minut de la producerea cutremurului iniţial cu magnitudinea de 7,8, ceea ce a făcut ca lucrurile din casă să cadă la pământ.

Serviciul european de monitorizare seismică EMSC a declarat că se evaluează posibilitatea unui risc de tsunami, transmite Reuters.

Şeful Crucii Roşii din Turcia a declarat că mobilizează resurse pentru regiune, deoarece a primit informaţii despre pagube grave şi clădiri prăbuşite şi a îndemnat oamenii să plece din casele avariate.

Citește și Cutremur cu magnitudine 5.4. S-a simţit puternic, fiind la o adâncime de doar 9 km

Un alt cutremur mare, de 7 grade, a avut loc în Turcia în 2020. Seismul s-a resimțit în vestul țării. La vremea aceea, 24 de persoane au murit, iar alte aproape 800 au fost rănite.

Cutremur resimțit și în Cipru și Liban

Seismele au fost resimţite în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. Potrivit presei siriene, un număr uriaș de clădiri s-a prăbușit în provincia Alep. „Au căzut tablouri de pe pereţii din casă”, a declarat Samer, un locuitor din Damasc, capitala siriană. „M-am trezit îngrozit. Acum suntem cu toţii îmbrăcaţi şi stăm la uşă”, a povestit sirianul.