Augustin Lazăr: Agresivitatea în societate nu a scăzut. Se vede gradul de nervozitate a celor ieşiţi din penitenciar

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, afirmă că se poate observa creşterea gradului de agresivitate în societate după producerea efectelor recursului compensatoriu şi susţine că studiile de impact care au fost propuse de Ministerul Public, atunci când i s-a cerut opinia, puteau prevedea acest risc.

RomaniaTV.net
17 ian. 2019, 10:46
Augustin Lazăr: Agresivitatea în societate nu a scăzut. Se vede gradul de nervozitate a celor ieşiţi din penitenciar

Întrebat dacă Legea recursului compensatoriu a creat un pericol mai mare la nivelul societăţii, Augustin Lazăr a afirmat: „Din păcate, nu am putea spune că agresivitatea în societatea românească a scăzut. Dimpotrivă, există un anume grad de nervozitate pe care îl observăm, iar persoanele care au ieşit din mediul penitenciar au avut o contribuţie la valul de agresivitate pe care îl observăm. Ministerul Public, cu resursele pe care le are, după ce a investit o dată şi a exercitat acţiunea penală faţă de acele persoane, e nevoit din nou să îi prindă, din nou să le dovedească vinovăţia, din nou să exercite acţiunea penală împotriva acestor persoane. Dacă făceam studiile de impact, puteam cu uşurinţă să prevedem aceste lucruri”.

Procurorul general spune că există soluţii şi experţi în domeniu, dar că trebuiau făcute studii de impact înainte de adoptarea legii recursului compensatoriu.

„Este nevoie de soluţii legislative. Noi avem experţi, avem resurse. Aceste lucruri trebuiau făcute încă de acum doi ani. Poziţia Ministerului Public a fost mereu că trebuie făcute studii de impact înainte să se adopte soluţii legislative. Acum vedem şi noi că soluţii legislative trebuie luate şi că trebuie făcute investiţii în spaţiile de deţinere. România a fost condamnată tocmai pentru condiţii de deţinere ce nu sunt la standardele europene. Trebuie să ne gândim la investiţiile în spaţiile de deţinere. Strategia de politică penală este condusă de Guvern şi de Ministerul Justiţiei. Acolo sunt experţii şi de acolo trebuie să vină soluţiile legislative”, a spus joi Augustin Lazăr.

Citeşte şi: APADOR-CH cere abrograrea legii recursului compensatoriu