Augustin Lazăr, după criticile Comisiei Europene: E foarte important să păstrăm încrederea într-o justiţie demnă în România

Păstrarea încrederii în justiţia din România trebuie să fie o prioritate pentru cei care lucrează în sistem, a afirmat, miercuri, procurorul general Augustin Lazăr, în cadrul dezbaterii cu tema "Frauda şi corupţia în domeniul achiziţiilor publice. De la combatere la prevenire", organizată de DNA. Declaraţia procurorului general vine după ce preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat că România a făcut progrese remarcabile în privinţa statului de drept, iar CE nu va accepta ca ţara noastră să facă paşi înapoi privind statul de drept.
Romania TV
07 feb. 2018, 08:36
Augustin Lazăr, după criticile Comisiei Europene: E foarte important să păstrăm încrederea într-o justiţie demnă în România

„Ne desfăşurăm activitatea într-un mediu ambiental care este caracterizat printr-un ritm foarte alert al schimbărilor, prin complexitatea evenimentelor care se produc şi adeseori prin impredictibilitatea unor evenimente care apar. Noi trebuie să le cunoaştem, să le analizăm şi să le gestionăm conform ordinii de drept din România. Schimbul informaţiilor profesionale în acest context este ca oxigenul, pentru că ne ajută să înţelegem fiecare mai bine ce avem de făcut şi ne ajută să fim mai eficienţi, după ce facem o analiză strategică. În acest context este foarte important să reuşim să păstrăm încrederea într-o justiţie demnă în România, o justiţie a unei ţări europene, cu instituţii nediscreditate şi cu o egalitate veritabilă în faţa legilor”, a declarat procurorul general al României, Augustin Lazăr, în cadrul unei dezbateri pe tema corupţiei organizată de DNA, potrivit Agerpres.

Kovesi: Nu vom rezolva problema corupţiei doar arestând inculpaţi. Sunt necesare măsuri de prevenire

În opinia sa, orice iniţiativă de modificare a legislaţiei penale ar trebui să aibă la bază studii de impact.

„Acum, când există un mare interes dacă la anumite infracţiuni, cum ar fi infracţiunea de abuz în serviciu, este bine stabilit textul incriminator al faptelor, noi spunem frecvent că trebuie să avem studii de impact pentru a înţelege ce se întâmplă şi dacă ar trebui sau nu să se opereze asupra textelor de incriminare”, a precizat procurorul general.

El a subliniat, referitor la abuzul în serviciu, că acesta apare, de regulă, în concurs cu alte infracţiuni săvârşite de funcţionarii publici.

„Nicidecum infracţiunile de abuz în serviciu nu apar aşa, izolat, în mediul nostru ambiental şi, prin urmare, s-ar pune problema că în baza acestui text incriminator care incriminează infracţiunea de abuz în serviciu, magistraţii (…) ar acţiona abuziv împotriva unor persoane (…), că acest pretins abuz al justiţiei, şi nu al celor care fac obiectul exercitării acţiunii penale, ar necesita modificarea textului respectiv. Ei bine, infracţiunile de abuz în serviciu apar de cele mai multe ori în concurs cu conflictul de interese, precum şi cu falsurile, cu înşelăciunea, dar cel mai adesea şi mai expresiv este concursul între abuzul în serviciu şi conflictul de interese, care acum a fost redimensionat”, a mai spus Augustin Lazăr.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, miercuri, în conferinţa comună cu preşedintele Klaus Iohannis, că România a făcut progrese remarcabile în privinţa statului de drept, iar CE nu va accepta ca România să facă paşi înapoi privind statul de drept. De asemenea, Juncker a completat că dacă legile justiţiei rămân aşa cum le-a votat Parlamentul, discuţiile privind renunţarea la MCV şi intrarea în spaţiul Schengen ”se vor pune în alţi termeni”.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Cât costă o Dacia 1300 utilizată de miliția din perioada comunistă. Un astfel de model a fost scos la vânzare, iar prețul e unui complet neașteptat.
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu! Judecătorul a luat decizia. Scapă de...
Playtech.ro
Şanţul şi trotuarul din faţa casei. Cine le repară, pentru ce primeşti amendă de 2.000 de lei?
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Rusia, cu ochii pe România. Mesaj după alegeri
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit unul dintre cei mai mari actori. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
UDMR a anunțat pe cine susține în turul 2. Maghiarii au schimbat rapid tabăra
MediaFlux
Taxa obligatorie pentru toți șoferii din România! Trebuie achitată în mai puțin de 24 de ore altfel primești amendă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica