ŞEDINŢĂ CCR. Augustin Zegrean: ALEGERILE se vor desfăşura LA TERMEN, chiar dacă CCR respinge ordonanţa UPDATE

Curtea Constituţională a României (CCR) a discutat, marţi, excepţia ridicată în instanţă de PNL privind OUG 45/2014 privind modificarea Legii pentru alegerea preşedintelui României. Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că ordonanţa de urgenţă nu schimbă data alegerilor chiar dacă va fi considerată ca fiind neconstituţională.

16 sept. 2014, 06:58
ŞEDINŢĂ CCR. Augustin Zegrean: ALEGERILE se vor desfăşura LA TERMEN, chiar dacă CCR respinge ordonanţa UPDATE

„Prin această ordonanţa s-a modificat legea. Dacă ordonanţa ar fi declarată neconstituţională, rămân termenele din lege. Data alegerilor s-a stabilit prin Hotărâre de guvern, emisă în baza acestei ordonanţe. Nu are de suferit (data alegerilor – n. red.). Alegerile se vor desfăşura indiferent de ce se va decide astăzi. În mod normal, judecătorii Curţii nu pot şi nu trebuie să se abţină, ca şi alţi judecători în alte situaţii pentru că la noi nu are cine să-i înlocuiască pe cei care se abţin sau sunt recuzaţi”, a afirmat Augustin Zegrean, înainte de şedinţă.

După dezbaterile din plen, judecătorii CCR au rămas în pronunţare în cazul sesizării PNL.

Avocatul PNL, Ruxandra Gîndu, a susţinut, în timpul discuţiilor, că ordonanţa încalcă mai multe principii constituţionale, printre care cel privind statul de drept, cel al legalităţii şi cel al securităţii juridice în materia dreptului electoral, relatează Agerpres.

Apărătorul liberalilor a afirmat că este un mecanism care poate duce la fraudarea alegerilor, explicând că se poate ajunge la turism electoral din cauza voturilor pe liste suplimentare exercitate de cei care se află în altă localitate.

Reprezentantul Ministerului Public a cerut respingerea excepţiei ca nefondată şi a apreciat că modificările aduse asigură transparenţa procesului electoral şi respectă normele Legii fundamentale.

Ponta: Alegerile vor fi CORECTE. E lipsă de civilizaţie să ţipi înainte pentru a justifica pierderea lor

De asemenea, procurorul de şedinţă a precizat că reglementările aduse de OUG asigură condiţiile de exercitare a dreptului la vot.

În replică, avocatul Ruxandra Gîndu a subliniat că se ştia din 2009 că vor fi alegeri în 2014 şi a criticat faptul că Guvenul a adus modificări doar cu câteva luni înainte, deşi ar fi avut timp în cei cinci ani să iniţieze o lege.

Pe 21 august, liberalii au anunţat că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au admis solicitarea depusă în numele Partidului Naţional Liberal de preşedintele liberalilor, Klaus Iohannis, şi a decis sesizarea CCR cu modificările aduse legii alegerii preşedintelui României introduse prin OUG 45/2014.

„Considerăm că, pentru respectarea regulilor democratice, este necesar să fie clarificat urgent dacă legislaţia în baza căreia vor fi organizate alegerile prezidenţiale respectă sau nu Constituţia. Din punctul nostru de vedere, există serioase suspiciuni că modificările adoptate prin OUG 45/2014 favorizează frauda electorală. Introducerea posibilităţii de a vota într-o altă localitate pe liste suplimentare, în baza unei simple declaraţii pe proprie răspundere, nu face decât să încurajeze turismul electoral, în condiţiile în care este foarte greu de depistat votul multiplu. La fel, simplificarea utilizării urnei mobile şi eliminarea prevederilor care fac posibilă o uşoară identificare a unor nereguli nu fac decât să ridice bănuieli”, se arăta într-un comunicat al Alianţei Creştin-Liberală (ACL).

ACL a făcut atunci apel la instituţii să clarifice aceste suspiciuni. „Facem un apel la instituţiile statului de drept din România să clarifice dacă aceste suspiciuni sunt întemeiate sau nu şi avem toată încrederea că judecătorii constituţionali vor analiza cu responsabilitate această situaţie”, a mai precizat sursa citată.