Augustin Zegrean dezvăluie ce pierd cei cărora li se retrag decoraţiile: Cel mai puternic este locul de veci gratuit

Klaus Iohannis a anunţat că va retrage decoraţiile primite de persoanele cu condamnări penale, inclusiv lui Adrian Năstase. Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, spune că retragerea decoraţiilor celor care au condamnări penale atrage pierderea unor beneficii, cel mai puternic fiind locul de veci gratuit.

10 dec. 2019, 14:37
Augustin Zegrean dezvăluie ce pierd cei cărora li se retrag decoraţiile: Cel mai puternic este locul de veci gratuit

„Cel mai puternic este locul de veci. Cei care au Steaua României primesc la moarte loc de veci gratuit. Dar legea spune că în limita locurilor disponibile. Mai beneficiază de onoruri militare la înmormântare. Se trag şapte focuri de armă, vine armata, cu sicriul pe umăr, cu steagul naţional. Sunt mai multe beneficii. Pot să participe la diverse manifestări, trebuie să fie băgaţi în seamă când sunt manifestări naționale. Plus că se laudă cu ele. Nu se mai dă scutire de impozit. Pe vremea lui Ceaușescu se dădea scutire de impozit, acum nu se mai dă”, a declarat Augustin Zegrean, la Digi24.

„Este un lucru care trebuia făcut, nu trebuie aşteptat până se adună mai multe ca să le retragem pe toate odată. Cei care pierd dreptul de a fi decoraţi trebuie să rămână fără decoraţie. Instanţa nu pronunţă o astfel de decizie, dar legea decoraţiilor prevede asta. Ar trebui când un deţinător al unui astfel de ordin e condamnat să se ştie şi să se propună preşedintelui retragerea decoraţiei.

Este om care se ocupă cu asta și ar trebui ca de fiecare dată când apare câte un astfel de om să i se retragă decorația, mai ales că aceste cazuri sunt publice, ele apar în presă. Titlurile nu se retrag pentru că pentru președinție aceasta este o treabă colaterală. Președintele e cel care conferă decorația, dar există un domn care are această obligație să țină evidența.

Nu este o reparație pentru mine că le retrage lor decorațiile, cel mult e o stare mai bună pentru restul de oameni care au fost decorați. Este acolo și unul care a fost director de penitenciar la Sighet. Cineva, acolo, își bate joc. Trebuie respectată legea. Nu e mare lucru, că nu sunt mii de oameni decoraţi”, a explicat Augustin Zegrean.

Citeşte şi: Klaus Iohannis îi retrage decoraţia lui Adrian Năstase

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că va retrage decoraţiile primite de persoanele cu condamnări penale, inclusiv lui Adrian Năstase. Fostul premier a primit în 2002 Ordinul Steaua României, în grad de Mare Cruce, de la Ion Iliescu. 

Printre cei care vor rămâne fără decoraţii se află şi Adrian Năstase.

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamant, în 2004, la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian”, pentru şantaj şi luare de mită. De asemenea, a fost condamnat, în 2012, la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, pentru folosirea influenței sau autorității funcției de președinte al unui partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Cele două condamnări au fost contopite, rezultând o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni închisoare. Adrian Năstase a executat efectiv 500 zile de pedeapsă. La acestea sau adăugat 105 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate, respectiv elaborarea unor lucrări ştiinţifice. Astfel, s-a considerat că Adrian Năstase a executat 605 zile din pedeapsă.

În cazul lui Adrian Năstase o cerere de retragere a decoraţiei a fost depusă, de două ori, de către Tommy Tomescu, organizatorul Mitingului Diasporei din 10 august 2018. Acesta i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis retragerea ordinului Steaua României acordat fostului premier Adrian Năstase, după ce acesta i-a numit „indieni” pe românii din străinătate. 

Citeşte şi: Reprezentanţii Diasporei îi cer lui Klaus Iohannis să-i retragă ordinul Steaua României lui Adrian Năstase după ce i-a numit „indieni”