Augustin Zegrean explică decizia CCR privind pensiile şi spune care vor fi efectele acesteia

CCR a decis miercuri că este neconstituțional articolul care abrogă fixarea punctului de pensie la 1.442 de lei de la 1 septembrie 2020, articol din legea de aprobare a OUG 135/2020.

13 ian. 2021, 18:15
Augustin Zegrean explică decizia CCR privind pensiile şi spune care vor fi efectele acesteia

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR, a explicat miercuri, pentru Stiripesurse.ro, care este efectul deciziei de azi a Curţii Constituţionale privind punctul de pensie.

„Ordonanta de Urgenta spunea ca se modifica un articol din legea cadru 127/2019 privind sistemul public de pensii, articolul care prevedea ca se majoreaza punctul de pensie cu 40% si ei (Guvernul,n.red.) spun ca majorarea va fi doar de 14%, adica pana la 1.442 de lei, parca. Parlamentul a dat legea de aprobare a Ordonantei si a spus ca se aproba Ordonanta cu exceptia acestui articol care se abroga. Ei au crezut ca prin asta ramane in vigoare articolul din legea cadru, dar nu este asa. De ce? Noi avem in Romania o lege privind tehnica legislativa, legea 24/2000, care spune ca abrogarea unei legi de abrogare nu readuce in vigoare legea abrogata initial. Deci daca prin OUG s-a abrogat o lege si OUG este la randul sau abrogata, legea care a fost abrogata prin OUG nu reînvie.

Legea de aprobare a Ordonantei, inainte de promulgare, a fost supusa controlului Curtii Constitutionale. Curtea a spus ca legea este neconstitutionala pentru ca creeaza o situatie de nesiguranta. A abroga articolul acela din Ordonanta care spune ca se majoreaza numai cu 14% ei au crezut ca ramane in vigoare articolul din legea cadru cu 40%, dar nu este asa si nefiind asa, legea a fost trimisa inapoi la Parlament pentru a fi pusa in acord cu decizia CCR, timp in care ramane in vigoare Ordonanta (care prevede ca punctul de pensie este de 1.442 de lei de 1 septembrie 2020). Ordonanta ramane in vigoare neatinsa. Nici aprobata, nici respinsa, ea ramane in vigoare.

Augustin Zegrean explică ce ar trebui să facă Parlamentul

Ce-o sa faca Parlamentul? Va spun ca din cele mai multe situatii, Parlamentul de regula renunta in a mai pune in acord legea cu decizia Curtii, foarte rar se intampla ca Parlamentul sa mai faca lucrul asta pentru ca este o practica a CCR care spune ca o solutie legislativa declarata neconstitutionala nu mai poate fi adusa in alta lege. Deci ei (parlamentarii) daca ar fi scris in legea de aprobare a Ordonantei, ca articolul acela se aproba dar nu cu 14% ci ramane 40% era OK. Dar nu au făcut așa.

Solutia legislativa in Parlament ar trebuie sa scrie in legea de aprobare a Ordonantei, explicit, cat este punctul de pensie. Ca este 30%, ca este 50%, că este 1.000%, dar in spiritul deciziei Curtii. Pana atunci ramane in vigoare cresterea punctului de pensie cu 14%.

Toata lumea credea ca va ramane cu 40% majorarea punctului de pensie pentru ca toti au spus despre Curtea Constitutionala ca tine cu PSD. Este greu de inteles de cei care nu sunt specialisti. Decizia este corecta, conform practicii Curtii. Asta nu stie lumea, legea 24 privind normele de tehnica legislativa. Parlamentarii habar n-au de ea, nici macar nu au auzit de ea, desi ar trebui sa stie, este o lege care ii invata cum se scriu legile. Chiar trebuie sa o citeasca”, a declarat, miercuri, Augustin Zegrean, pentru sursa citată.

Citeşte şi: Gabriela Firea: Guvernul Cîţu trebuie să aplice legea şi să mărească pensiile, nu să se plângă că nu are bani, în timp ce se împrumută