Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR: „Era normal să se renumere”/ Toni Greblă: „Marcel Ciolacu va rămâne pe buletinele de vot”

Întrebat despre decizia de renumărare a tuturor voturilor exprimate la alegeri, Zegrean a susținut că această măsură este justificată pentru a elimina orice suspiciune.
Alina Costache
29 nov. 2024, 19:41
Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR:

Fostul judecător al Curții Constituționale Augustin Zegrean a explicat că mandatul președintelui României rămâne valabil până la depunerea jurământului de către noul președinte ales. „Aceasta este soluția prevăzută de Constituție pentru toate situațiile posibile”, a precizat Zegrean.

În cazul în care apar circumstanțe speciale, cum ar fi neconstituirea unui nou Parlament sau o situație de urgență, mandatul președintelui poate fi prelungit. „Nu poți să lași țara fără conducere. Dacă președintele pleacă și Parlamentul nu este constituit, mandatul său poate fi prelungit în stare de urgență sau de asediu, până când noul Parlament își alege președinții celor două camere, astfel încât unul dintre aceștia să poată prelua atribuțiile”, a explicat fostul judecător al CCR.

Marcel Ciolacu, condiţie clară pentru a discuta cu Elena Lasconi înainte de turul al doilea al prezidenţialelor: „De îndată să iasă şi să spună românilor că în cele 24 de ore a minţit”

Zegrean a detaliat și ordinea succesiunii în cazul în care mandatul președintelui expiră: „Dacă președintele Senatului nu dorește să preia funcția, această responsabilitate revine președintelui Camerei Deputaților. Nu există altă soluție”.

Întrebat despre decizia de renumărare a tuturor voturilor exprimate la alegeri, Zegrean a susținut că această măsură este justificată pentru a elimina orice suspiciune.

„Credeți că era corect să se numere doar în trei secții de votare? Același tip de eroare care s-a reclamat acolo putea apărea peste tot. Motivul principal al verificării este că voturile domnului Ludovic Orban, care trebuiau anulate, au fost redistribuite către alți competitori. Nu știm dacă vor putea dovedi vreodată acest lucru, dar era necesar să se facă această verificare. În caz contrar, am fi pornit de la o situație incertă, iar președintele ales nu ar fi fost respectat ca atare”.

Fostul judecător a subliniat, la Digi 24, importanța legitimității procesului electoral: „Un președinte ales sub suspiciunea de fraudă ar fi avut permanent această problemă de credibilitate”.

Parlamentarii își mențin mandatul până la constituirea noului legislativ

Zegrean a clarificat că mandatul parlamentarilor în funcție nu încetează pe 21 decembrie, ci doar în momentul constituirii noului Parlament. „Până atunci, parlamentarii rămân în funcție, chiar dacă nu pot adopta modificări ale Constituției sau alte decizii majore. Ei sunt acolo pentru a asigura continuitatea, mai ales în cazul apariției unei situații de urgență”.

Augustin Zegrean: „Precedentul Șoșoacă” – un avertisment despre pericolele juridice

În ceea ce privește riscurile legate de crearea unui precedent, Zegrean a făcut referire la controversatul „precedent Șoșoacă”, menționând că situații similare continuă să apară. „Se repetă precedentul. Am mai auzit această discuție acum două săptămâni. Este un precedent periculos, însă problema nu stă în soluția Curții Constituționale, ci în situațiile care duc la astfel de decizii”, a concluzionat el.

Greblă: Indiferent de declarațiile lor, toți candidații la prezidențiale vor rămâne pe buletinul de vot dacă se reia primul tur

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a precizat vineri că toți candidații la prezidențiale vor rămâne pe buletinul de vot, indiferent de declarațiile lor, dacă primul tur va fi anulat și se reiau alegerile. Precizarea vine în contextul în care Marcel Ciolacu a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale chiar și dacă trece pe locul 2, după renumărarea voturilor.

„Probabil în cursul zilei de mâine, Biroul Electoral Central va termina operațiunea de centralizare a voturilor de la Birourile Electorale Județene și le va înainta Curții Constituționale. În această operațiune, Autoritate Electorală Permanentă nu are nicio atribuție. Eu intervin tocmai în nevoia de a fi informați oamenii cu privire la ce se întâmplă și ce urmează să se întâmple.

Sper ca imediat după ce BEC va înainta CCR centralizarea renumărării voturilor de la fiecare Birou Electoral județean, de sector și de la secțiile de vot din străinătate, Curtea Constituțională să ia o decizie. Curtea trebuie să analizeze și să decidă în consecință asupra soluțiilor. Autoritatea Electorală Permanentă și eu însumi rămânem total ne implicați în disputa politică. Organizăm din punct de vedere tehnic alegerile”, a declarat șeful AEP, la A3.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, declarații după renumărarea voturilor: „Vă spun foarte clar că eu mă retrag. Dacă se constată că eu am mai multe voturi, doamna Lasconi are de dat o explicație românilor”

Greblă susține că legea este foarte clară și potrivit acesteia se organizează un nou prim tur de scrutin la care participă toți cei care au fost înscriși pe buletinul de vot din 24 noiembrie.

„Eu nu presupun nimic. Eu vă spun numai teoretic și din punct de vedere juridic, o constituțional, ce se întâmplă dacă într-un anume scrutin primul tur al alegerilor este invalidat de CCR. În această situație ne uităm la lege și vedem că legea este foarte clară. Se organizează un nou prim tur de scrutin la care participă toți cei care au fost înscriși pe buletinul de vot din 24 noiembrie și se organizează în a 2-a duminică de după ce Curtea Constituțională s-a pronunțat.

Dacă se repetă primul tur al unui scrutin prezidențial, toți cei a căror candidatură a fost validată și au fost înscriși pe buletinul de vot, toți, indiferent de declarațiile publice pe care le fac, rămân înscriși pe buletinul de vot în continuare și la turul de scrutin de după 2 duminici de la pronunțarea Curții Constituționale, vor fi înscriși pe același buletin de vot, neexistând posibilitatea de revocare, de invalidare a unui candidat. Acea procedură este depășită demult.

Cu toții ar trebui să ne gândim la faptul că, spre exemplu, în secțiile de votare avem președinți, locțiitori și operatori de tabletă, în număr de aproximativ 64.000 de oameni. Aceștia sunt instruiți.

Dacă o parte din ei au programate concedii de sfârșit de an, nu se găsesc în localitatea respectivă că au planificat altceva, probabil vom avea o dificultate în a găsi personal calificat care să poată să îi înlocuiască. La sfârșitul anului n-ar fi de dorit să fie organizate alegeri în nicio țară din lume.”, a precizat Toni Greblă.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Drum drept spre pace. Ucraina și SUA au semnat acordul pe minerale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici