Augustin Zegrean, fostul preşedinte CCR: Guvernul cade doar prin moţiune de cenzură, nu prin vot de remaniere

Augustin Zegrean, fostul președinte CCR, a explicat, la B1 TV, pașii pe care ar putea să-i urmeze PSD, după ieșirea ALDE de la guvernare.

28 aug. 2019, 17:50
Augustin Zegrean, fostul preşedinte CCR: Guvernul cade doar prin moţiune de cenzură, nu prin vot de remaniere

„Acum suntem în situația care este reglementată de articolul 85 din Constituție, aceea de remaniere guvernamentală pentru că au plecat o parte din miniștrii de la ALDE. În situația aceasta, premierul este obligat să ceară acordul Parlamentului.

Guvernul nu cade prin această solicitare de aprobare a remanierii. Guvernul poate pica doar în situația în care i se retrage încrederea, iar încrederea nu poate fi luată decât prin moțiune de cenzură. Doar atunci cade Guvernul.

Dacă primește aprobarea de la Parlament, se duce la președinte și semnează decretele noilor miniștri care depun jurământul. Dacă nu primește aprobarea de la Parlament, rămâne cum am fost.

Problema este cu cele trei posturi ale miniștrilor care au plecat. Acolo poate numi interimari, dacă nu primește aprobare de remaniere”, a declarat Augustin Zegrean.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri seara, că Guvernul îşi va continua activitatea şi că va merge în Parlament, unde va încerca să obţină susţinerea necesară, nu pentru că „ţine de scaun”, ci pentru că are o responsabilitate faţă de ţară şi faţă de români.