Augustin Zegrean taie speranţele lui Cîţu de a fi premier: „Dacă cineva va sesiza CCR, Curtea va spune că este conflict juridic de natură constituţională”

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, afirmă că președintele Iohannis ar încălca legea fundamentală dacă l-ar propune pe Florin Cîțu drept candidat pentru funcția de prim-ministru, în condițiile în care Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură.

03 nov. 2021, 22:34
Augustin Zegrean taie speranţele lui Cîţu de a fi premier: „Dacă cineva va sesiza CCR, Curtea va spune că este conflict juridic de natură constituţională”

Fostul președinte al CCR s-a referit la decizia Curții din 2020, când a constatat că desemnarea lui Ludovic Orban imediat după ce a fost demis de parlament, este neconstituțională.

„Dacă cineva va sesiza CCR cu această numire, Curtea va spune că este un conflict juridic de natură constituțională între parlament și președinte.

Ei mizează pe faptul că la Curte nu se poate soluționa în 10 zile. Dar nu cred că e bine să se încalce Constituția cu bună știință. Se poate întâmpla să depună lista, să fie votat și vine CCR și spune că s-a încălcat Constituția când a fost desemnat și iar o luăm de la capăt cu scandalurile. Teebuie evitate astfel de situații. Văd că fiecare vrea să meargă cu propunerea lui la Cotroceni. Iar nu se va rezolva nimic. Rolul acestor negocieri este ca președintele să-și facă o idee cine este persoana care dacă ar fi propusă ar fi susținută de forțele politice din parlament. Altfel este o joacă absurdă ca să avem noi la ce ne uita la televizor seara.

Citeşte şi: Ioana Mihăilă este rezervată înaintea negocierilor cu PNL: „Avem vânătăi de la cum a funcţionat coaliţia”

Ideea deciziei CCR este că președintele trebuie să facă o propunere serioasă care să treacă, nu una care să nu aibă șanse să treacă. Rolul președintelui este să pună o persoană care să poată forma guvernul, care să poată scoate țara din criză, pentru că altfel președintele poate fi suspectat că vrea să forțeze alegeri anticipate”, a explicat Zegrean la Digi24.

În opinia lui Augustin Zegrean, o soluție ar fi suspendarea președintelui de către parlament, iar președintele interimar să desemneze un candidat de prim-ministru care să poată forma guvernul.

Citeşte şi: Kelemen Hunor, între alianţa cu PSD şi cea cu USR: „Dacă PNL a făcut o concesie, trebuie să facă şi USR”/”PSD poate cere premierul pe bună dreptate”