AUR cere șefilor de la UEFA sancționarea drastică a oficialilor de la Budapesta care promovează „Ungaria Mare”: „Un gest care trebuie condamnat și sancționat drastic” | EXCLUSIV

Partidul AUR a oferit prima reacție, pe fondul scandalului „Ungaria Mare - UEFA". Formațiunea condusă de către George Simion susține că oficialii maghiari care girează manifestările extremiste, respectiv revizionismul, trebuie aspru sancționați. 

22 mart. 2023, 11:30
AUR cere șefilor de la UEFA sancționarea drastică a oficialilor de la Budapesta care promovează „Ungaria Mare”: „Un gest care trebuie condamnat și sancționat drastic” | EXCLUSIV

Ieri, Federația Maghiară de Fotbal (MLSZ) a anunțat că UEFA a aprobat introducerea de bannere care să înfăţişeze o hartă a Ungariei istorice la meciurile echipei naţionale.

Astăzi a fost oferită și replica UEFA, care indirect, a acuzat Federația de la Budapesta de fake news.

„UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European. Considerăm că Federația Maghiară de Fotbal a greșit făcând anunțul respectiv întrucât afișarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conținut provocator și/sau politic), iar FRF va sesiza cu siguranță comisiile disciplinare, dacă va fi cazul”, au transmis reprezentanții forului european.

 

Partidul AUR, reacție după fake news-ul maghiarilor: „Lansează știri cu caracter extremist”

 

Potrivit partidului de opoziție din Parlamentul României, gestul oficialilor de la Budapesta trebuie aspru sancționat.

„O încercare ridicolă, dar periculoasă a Federației Maghiare de Fotbal de a proiecta în spațiul public iluziile unor personaje anacronice.
 
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe site-ul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.   

La mai puțin de 24 de ore, Federația Română de Fotbal a solicitat UEFA precizări legate de această știre și a primit o dezmințire categorică: 

‘UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European.

Considerăm că Federația Maghiară de Fotbal a greșit făcând anunțul respectiv întrucât afișarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conținut provocator și/sau politic), iar FRF va sesiza cu siguranță comisiile disciplinare, dacă va fi cazul.’
 
Chiar dacă episodul a avut doar rolul de balon de încercare pentru opinia publică, gestul oficialilor maghiari trebuie condamnat și sancționat drastic. Tentativa de a introduce teme și subiecte cu caracter revizionist în arenele sportive este un demers periculos, cu dezvoltări care nu pot fi anticipate. 
 
Atitudinea iresponsabilă a unei federații care permite lansarea unor știri cu caracter extremist și revanșard într-o perioadă marcată de războiul sângeros declanșat de Rusia la granița Uniunii Europene nu poate fi tolerată și în niciun caz nu poate fi clasificată drept o greșeală”, a transmis partidul conservator din Parlament, pentru RomâniaTV.net.

Până în prezent, Gigi Becali și Csaba Aztalos au reacționat pe marginea acestui subiect, acuzând provocarea Budapestei. Din partea premierului Nicolae Ciucă sau a ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, încă nu a venit niciun punct de vedere.

Harta Ungariei Mari cuprinde și o parte din regiunea Transilvania, din România, dar și regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia.