AUR, propunere şoc după incendiul de la Institutul Matei Balş. Subvenţiile partidelor, eliminate pentru sănătate. „Românii ard de vii în spitale. Vorbim de 36 milioane euro, anual”

Reprezentanţii AUR cer Guvernului să elimine subvenţiile alocate partidelor politice, iar banii să fie direcţionaţi de urgenţă pentru renovarea spitalelor din România. Este vorba despre o sumă anuală de 36 de milioane de euro care poate fi folosită în acest sens.

29 ian. 2021, 16:08
AUR, propunere şoc după incendiul de la Institutul Matei Balş. Subvenţiile partidelor, eliminate pentru sănătate. „Românii ard de vii în spitale. Vorbim de 36 milioane euro, anual”

AUR, propunere şoc după incendiul de la Institutul Matei Balş, soldat cu moartea a cinci oameni. Politicienii AUR au propus Guvernului eliminarea subvenţiilor pentru partide în aşa fel încât aceşti bani să fie alocaţi domeniului sănătăţii.

AUR, propunere şoc după incendiul de la Institutul Matei Balş. „Luaţi banii de la partide şi salvaţi vieţile oamenilor”

„Românii ard de vii în spitale. După drama de la Piatra Neamţ, acum şi la Spitalul Matei Balş. Asta este crimă deja! Facem un apel către Guvernul României să direcţioneze urgent fondurile necesare renovării spitalelor din România, începând cu subvenţiile alocate partidelor politice. Doar din aceasta sursă, vorbim de 36 milioane de euro, anual! Luaţi banii de la partide şi salvaţi vieţile oamenilor!”, este mesajul publicat pe pagina de Facebook a AUR.

Citeşte şi: Imaginile GROAZEI din timpul incendiului de la Matei Balș! Cum a început tragedia în care au pierit cinci vieți

AUR cere demisia lui Vlad Voiculescu şi lui Raed Arafat. „Ne aflăm într-o situație cumplită și fără precedent”

De asemenea, partidul AUR solicită demisia de urgență a Ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, a coordonatorului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, pe care îi consideră „responsabili morali ai tragediei de la Institutul Matei Balș”, precum și a managerului interimar Maria Nițescu, ca responsabilă directă.

„Ne aflăm într-o situație cumplită și fără precedent, iar incendiul care a cuprins patru saloane de la parterul Institutului Matei Balș și în urma căruia au murit, până la această oră, cinci pacienți, este încă o dovadă a dezastrului total în care se află sistemul de sănătate și medical din țara noastră și a neglijenței și incompetenței criminale care caracterizează managementul de vârf al acestuia.

La două luni de la incendiul izbucnit la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț, România se confruntă cu o altă nenorocire, de această dată în Institutul Matei Balș, care a beneficiat recent de investiții moderne și care a fost condus, timp de 23 de ani, de Adrian Streinu-Cercel. Considerăm că doctorul Streinu-Cercel, astăzi senator și președinte al Comisiei de Sănătate din Senatul României, controversatul și veșnicul specialist în epidemii și măsuri draconice și delirante de restricție, este responsabil în aceeași măsură, fiind persoana care a controlat, până luna trecută, de jure și de facto Institutul Matei Balș.

Ne exprimăm regretul și transmitem condoleanțe familiilor îndurerate! Dumnezeu să-i ierte pe cei care au fost răpuși de incendiu!”, se arată într-un comunicat al AUR.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, primele declarații după incendiul de la”Matei Balș”: Trebuie o reformă rapidă pentru întreg sistemul de sănătate

Numărul persoanelor decedate în incendiul care a afectat vineri patru saloane situate la parterul unui pavilion al Institutului „Matei Balş” din Capitală a ajuns la cinci după ce într-o baie a fost găsit încă un cadavru carbonizat. Alte trei cadavre carbonizate fuseseră deja găsite de echipele de intervenţie, iar o a patra persoană nu a răspuns manevrelor de resuscitare şi a decedat la Spitalul Floreasca, unde fusese transferată.

Fostul manager al institutului Adrian Streinu-Cercel declară că în saloane erau pacienţi cu COVID-19, aflaţi în stare medie spre severă din punct de vedere al gravităţii şi care aveau nevoie de oxigen suplimentar. Un număr de 53 de pacienţi au fost transferaţi la 11 spitale din Capitală, în urma incendiului la Institutul „Matei Balş”.

Cea de a patra victimă, care nu a răspuns manevrelor de resuscitare, este o femeie de 80 de ani care avea şi arsuri pe 20% din suprafaţa corpului. Autorităţile pun la dispoziţie linii telefonice la care famillile pot verifica situaţia pacienţilor. Patru saloane au ars, însă toată clădirea a fost afectată de fum, conform ministrului de Interne Lucian Bode.

Pentru moment, nu se cunoaşte cauza incendiului, iar la faţa locului se află specialişti ISU, dar şi poliţişti de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei. Procurorii au deschis dosar penal in rem pentru omor din culpă.