AUR protestează oficial împotriva neprezentării lui Raed Arafat în fața comisiei parlamentare de anchetă privind achizițiile din pandemie

Preşedintele AUR George Simion a precizat că neprezentarea şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind achiziţiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României reprezintă un gest grav de sfidare.

08 mart. 2023, 22:51
AUR protestează oficial împotriva neprezentării lui Raed Arafat în fața comisiei parlamentare de anchetă privind achizițiile din pandemie

George Simion consideră că este incalificabil gestul lui Arafat de a remite o scrisoare prin care îşi anunţă disponibilitatea de a răspunde unor întrebări în scris.

„Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, Secţiunea a V-a, art. 47 (f), (h), în data de 7 martie 2022, prin invitaţia Adresa nr 4c-36 din 29 01.03.2023, domnul dr. Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, avea obligaţia de a da curs solicitării Comisiei Parlamentare de Anchetă privind achiziţiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României de a se prezenta la audierea ce avea ca subiect furnizarea de informaţii referitoare la fapte sau împrejurări în legătură cu achiziţiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă de pe teritoriul României de către Ministerul Sănătăţii şi structurile din subordine”, arată AUR, în scrisoarea de protest.

Partidul consideră că neprezentarea lui Raed Arafat, în ciuda confirmării prealabile pe care a trimis-o marţi, 7 martie, la şedinţa de audiere a Comisiei, reprezintă „un gest grav de sfidare adus nu numai membrilor Comisiei, ci şi unei ţări întregi supusă unor condiţii de claustrare severe şi, în mare parte, nejustificate, pe întreaga perioadă a pandemiei”.

Citește și: Adrian Câciu spune că sunt bani pentru plata pensiilor speciale: ”Trebuie făcută așa cum ne-am asumat în PNRR”

„Vă reamitesc pe această cale, domnule ministru, că şi la nivelul Parlamentului European există o comisie similară, care a început, deja, o serie de audieri, precum şi faptul că, în Parlamentul României, îşi desfăşoară activitatea şi alte comisii de anchetă şi de control a căror bună funcţionare nu a fost obturată, până acum, de asemenea atitudini din partea persoanelor invitate la audieri”, mai transmite George Simion.

El precizează că şefului DSU de e a remite o scrisoare Comisiei prin care îşi anunţă disponibilitatea de a răspunde unor întrebări adresate în scris este, de asemenea, „incalificabil”, având în vedere funcţia pe care o deţine în Ministerul Afacerilor Interne condus de Lucian Bode, precum şi responsabilitatea directă pentru achiziţiile făcute în perioada pandemiei.

„Vă anunţ, domnule ministru Lucian Nicolae Bode, că îl vom rechema la audieri în faţa Comisiei pe domnul dr. Raed Arafat, în cursul săptămânii 13-17 martie 2023 şi vă solicit, totodată, să faceţi deplin uz de funcţia pe care o deţineţi şi să depuneţi toate eforturile pentru ca domnul secretar de stat să poată da curs invitaţiei!”, a mai spus Simion, în scrisoarea de protest.

Citește și: GALERIE FOTO Cum arată avionul de lux cu care Klaus Iohannis a zburat în Japonia. Reacția unei vedete din România: ”Este ceva oribil și total lipsit de respect față de țara ta”