Aurel Frăţilă, românul suspectat de terorism, va fi extrădat în SUA

Aurel Frăţilă, fostul ofiţer român acuzat că a comercializat în Iran echipamente militare, va fi extrădat în Statele Unite ale Americii în vederea anchetării acestuia.

RomaniaTV.net
22 ian. 2013, 09:02
Aurel Frăţilă, românul suspectat de terorism, va fi extrădat în SUA

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, marţi, recursul lui Aurel Frăţilă împotriva deciziei de extrădare în SUA în vederea anchetării acestuia pentru comerţ cu produse militare în Iran.

Decizia este definitivă, astfel că Aurel Frăţilă urmează să fie extrădat în Statele Unite ale Americii după ce vor fi realizate toate procedurile necesare.

Omul de afaceri Aurel Făţilă a cerut judecătorilor să respingă cererea de extrădare a sa, arătând că în SUA nu ar avea parte de un proces corect, iar pentru presupusele fapte invocate de autorităţile americane a fost cercetat cinci ani de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care l-a scos de sub urmărire penală.

Omul de afaceri le-a menţionat judecătorilor că pe toată durata anchetei din România a răspuns la fiecare solicitare a procurorilor, că a ajutat la anchetă şi că rezultatul este unul corect şi îi dovedeşte nevinovăţia.

Frăţilă a mai arătat că, în opinia sa, judecata dreaptă nu i-ar fi aplicată în SUA deoarece au o legislaţie care este în contradicţie cu normele penale în vigoare ale spaţiului european şi ale României.

Omul de afaceri în vârstă de 41 de ani este acuzat că a comercializat în Iran echipamente pentru avioane, care pot fi montate şi pe aparate civile, dar şi militare. Astfel, Aurel Frăţilă a intrat în atenţia autorităţilor judiciare americane, care au cerut sprijinul autorităţilor de la Bucureşti, având în vedere afacerile derulate de român prin firmele sale.

În urma solicitării americane, Curtea de Apel Bucureşti a admis, în 11 ianuarie, cererea de extrădare a românului, iar Frăţilă a făcut recurs la ICCJ.

Potrivit unui site care monitorizează capacităţile militare iraniene, www.iranwatch.org, generalul iranian Jamshid Ghassemi şi Frăţilă au fost inculpaţi în 17 octombrie 2006 pentru spălare de bani şi pentru conspiraţie în vederea exportului de articole incluse în catalogul produselor de război din SUA către Iran, via România, fără a avea licenţele de la Departamentul de Stat american.

Jamshid Ghassemi a fost arestat în Bangkok în noiembrie 2006, dar a fost eliberat în septembrie 2008, după ce solicirarea SUA de extrădare a sa a fost respinsă. El este general al forţelor aeriene iraniene.