Aurescu: România va susţine o întărire a regimului de sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România va susține în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului Afaceri Externe (CAE), care va avea loc joi, o întărire a regimului de sancțiuni la adresa Federației Ruse, dată fiind deteriorarea situației de securitate din estul Ucrainei.

27 ian. 2015, 15:26
Aurescu: România va susţine o întărire a regimului de sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România va susține o întărire a regimului de sancțiuni la adresa Federației Ruse, dată fiind deteriorarea situației de securitate din estul Ucrainei, potrivit Agerpres.

„Este un Consiliu Afaceri Externe extraordinar având în vedere situația îngrijorătoare din estul Ucrainei, unde constatăm că în loc să se facă progrese în ceea ce privește soluționarea pe cale diplomatică a crizei din regiunile de est ale Ucrainei, constatăm o înrăutățire a situației de securitate, o intensificare a luptelor, a pierderilor de vieți omenești, a răniților, distrugeri materiale. O deteriorare a situației de securitate care ne îndepărtează de momentul găsirii unei soluții pentru criza din Ucraina. (…) Vom susține o întărire a regimului de sancțiuni, având în vedere situația îngrijorătoare de securitate din regiunile de est ale Ucrainei”, a afirmat marți Aurescu, la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

El a precizat că organizarea unei reuniuni extraordinare a CAE este „extraordinar de binevenită”.

„Voi participa la această reuniune pentru a găsi soluții de creștere a presiunii asupra Federației Ruse, asupra entităților separatiste, în așa fel încât să sprijinim mai eficient eforturile comunității internaționale pentru găsirea unei soluții diplomatice la această criză”, a spus șeful diplomației române.

Aurescu a arătat că, deși sancțiunile adoptate de UE au creat deja efecte de creștere a presiunii asupra Federației Ruse, „se pare” că acest lucru nu ar fi suficient.

„În cadrul acestei reuniuni vom discuta toți colegii, miniștri de externe din statele UE pentru a vedea care sunt sancțiunile care pot fi adoptate în continuare, iar România, care a susținut în mod constant regimul de sancțiuni, va susține oportunitatea unei întăriri a acestui regim prin măsuri sectoriale, așa cum vom decide în Consiliu”, a conchis Bogdan Aurescu.

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a anunțat duminică faptul că a convocat pentru joi o reuniune extraordinară a miniștrilor de externe din UE pentru a sancționa ofensiva separatiștilor proruși susținuți de Moscova în estul Ucrainei, relatează AFP.