Australia cere Rusiei să NU BLOCHEZE ancheta internaţională în cazul doborârii avionului malaezian în Ucraina

Australia a cerut insistent marți Rusiei să nu-și folosească dreptul de veto pentru a bloca în Consiliul de Securitate al ONU adoptarea unei rezoluții privind înființarea unui tribunal internațional pentru judecarea celor vinovați pentru doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra Ucrainei în urmă cu un an.

14 iul. 2015, 08:14
Australia cere Rusiei să NU BLOCHEZE ancheta internaţională în cazul doborârii avionului malaezian în Ucraina

Ministrul de Externe Julie Bishop a declarat că Australia s-a alăturat Malaeziei, Ucrainei, Belgiei și Olandei într-un apel către Consiliul de Securitate prin care solicită acestui organism să sprijine propunerea de a înființa un tribunal internațional.

Aeronava pare să fi fost doborâtă de o rachetă în timp ce se îndrepta din Olanda spre Malaezia, la 17 iulie, toate cele 298 de persoane aflate la bord pierzându-și viața.

Citeşte şi Rusia cere SUA să facă publice datele prin satelit de la prăbuşirea avionului malaezian în Doneţk

Moscova a respins apelul la înființarea unui tribunal în cazul zborului MH17, considerându-l ‘contraproductiv’, iar adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU a afirmat că nu este un moment bun pentru o astfel de acțiune.

‘Înființarea unui tribunal internațional în baza Capitolului al VII-lea al Cartei ONU în acest scop ar trimite un mesaj clar că comunitatea internațională nu va tolera acte care amenință pacea și securitatea internațională punând în pericol aviația civilă’, a mai afirmat Julie Bishop.