Australia vrea ca vaccinarea anti-COVID să devină obligatorie: „Vorbim despre o pandemie care a distrus economia mondială”

Australienii vor fi imunizați gratuit împotriva coronavirusului, atunci când vaccinul va fi disponibil pe piață, a anunțat premierul Scott Morrison. De asemenea, șeful executivului a mai adăugat că vaccinarea împotriva coronavirusului ar trebui să devină obligatorie în Australia, excepţie făcând persoanele cu anumite probleme medicale.

19 aug. 2020, 08:12
Australia vrea ca vaccinarea anti-COVID să devină obligatorie: „Vorbim despre o pandemie care a distrus economia mondială”

Liderul conservator a anunţat marţi că ţara sa s-a asigurat că va obţine vaccinul „promiţător” pe care grupul farmaceutic suedezo-britanic AstraZeneca îl dezvoltă cu Universitatea Oxford din Regatul Unit, explicând că Australia îl va fabrica şi va distribui gratuit populaţiei, potrivit Agerpres.

El a apreciat miercuri că vaccinarea „ar trebui să fie obligatorie, în măsura a ceea ce poate fi obligatoriu”. „Există întotdeauna exceptări de la vaccinare, din motive medicale, însă acest motiv ar trebui să fie singurul”, a declarat Morrison la postul de la radio 3AW din Melbourne.

Evoluţia coronavirusului de la o zi la alta. Cum deosebeşti simptomele de cele ale unei simple răceli 

Anticipând criticile mişcării antivaccin, el a afirmat că mizele sunt prea mari pentru a permite bolii să continue să se răspândească neîngrădită. 

„Vorbim despre o pandemie care a distrus economia mondială şi a provocat sute de mii de morţi în lumea întreagă”, a spus el, precizând că deocamdată guvernul nu a luat nicio decizie asupra vaccinării.

Guvernul australian estimează că ar trebui ca 95% din populaţie să fie imunizată pentru a eradica virusul. „Trebuie să venim cu cel mai amplu răspuns pentru ca Australia să reintre în normal”, a declarat Morrison.

Vaccinarea împotriva mai multor boli, precum poliomielita sau tetanosul, este obligatorie înainte de începerea şcolii în Australia, însă dezbaterea este una de amploare, unii văzând în această obligativitate o negare a libertăţilor personale, iar grupările antivaccin răspândesc online teorii ale conspiraţiei şi acuzaţii de dezinformare cu privire la riscuri.

Vaccinul Universităţii Oxford este unul dintre cele cinci vaccinuri aflate în prezent în faza trei de testare. Cercetătorii speră că vor avea rezultate până la sfârşitul acestui an.

Australia este una dintre ţările care a reuşit să controleze mai bine epidemia de coronavirus, înainte să înregistreze o creştere marcantă a contaminărilor în statul Victoria. Autorităţile au impus interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii şi închiderea magazinelor neesenţiale până pe 13 septembrie la Melbourne, al doilea oraş al ţării, acestea fiind măsurile cele mai restrictive luate de la începutul pandemiei.

Numărul total de contaminări cu noul tip de coronavirus este în Australia de 24.000, dintre care 438 de decese, la o populaţie de circa 25 de milioane de locuitori.

Vaccinările împotriva COVID-19 ar putea fi lansate în Germania la începutul anului 2021

Şeful Institutului federal pentru vaccinuri şi biomedicină din Germania a declarat miercuri că unele grupuri de persoane care trăiesc în Germania ar putea fi vaccinate la începutul anului viitor împotriva COVID-19, boală care a provocat moartea a sute de mii de persoane la nivel mondial şi a afectat grav economia globală, relatează Reuters.

Companii farmaceutice din întreaga lume efectuează studii clinice avansate, fiecare cu zeci de mii de participanţi, iar unele dintre ele se aşteaptă să afle până la sfârşitul anului dacă vaccinurile lor împotriva COVID-19 sunt eficiente şi sigure.

Klaus Cichutek, şeful Institutului Paul Ehrlich (PEI) din Germania, a declarat pentru grupul de presă Funke că datele din faza I şi II de testare au arătat că unele vaccinuri au declanşat un răspuns imun împotriva coronavirusului.

„Dacă datele din faza III de testare demonstrează că vaccinurile sunt eficiente şi sigure, primele vaccinuri ar putea fi aprobate la începutul anului, eventual cu condiţii incluse”, a declarat el.

„Pe baza asigurărilor producătorilor, primele doze pentru persoanele din Germania vor fi disponibile la acel moment, în concordanţă cu priorităţile stabilite de Comitetul permanent pentru vaccinare”, a declarat Cichutek, referindu-se la grupul care formulează recomandări pentru utilizarea vaccinurilor autorizate în Germania.

Peste 22 de milioane de persoane au fost infectate cu noul coronavirus la nivel mondial, după apariţia epidemiei în China la sfârşitul anului trecut. COVID-19 a provocat aproape 800.000 de decese la nivel global.

Mai multe companii farmaceutice, între care Moderna, AstraZeneca şi Pfizer, afirmă că se aşteaptă să producă fiecare peste un miliard de doze de vaccin anul viitor.

Firma germană de biotehnologie CureVac nu a exclus un proces rapid de aprobare pentru potenţialul său vaccin şi se aşteaptă ca acesta să ajungă pe piaţă până la jumătatea anului 2021.


loading...