Austria cere ca fluxul de migranţi dinspre Italia să înceteze

Ministrul de externe austriac Sebastian Kurz a reafirmat miercuri că țara sa intenționează să introducă din nou controale la Pasul Brenner dacă nu va exista o scădere 'semnificativă' a sosirilor de imigranți dinspre Italia.

RomaniaTV.net
20 apr. 2016, 12:01
Austria cere ca fluxul de migranţi dinspre Italia să înceteze

„Să ne uităm la cifre: Austria a primit 90.000 de imigranți anul trecut, adică 1% din populația țării, ceea ce, raportat la populația Italiei, ar însemna peste 600.000 de persoane”, a explicat ministrul într-un interviu pentru cotidianul italian Il Messaggero, potrivit AFP.

Însă în Italia au ajuns anul trecut 154.000 de imigranți, țară care a înregistrat ‘numai’ 83.000 de cereri de azil, a insistat el.

Italia este îngrijorată de pregătirile Austriei în vederea instalării unui dispozitiv menit a-i descuraja pe posibilii imigranți, însoțit de ridicarea unui gard la trecătoarea Brenner care leagă cele două țări în regiunea Tirol.

La începutul săptămânii, Coldiretti, principalul sindicat agricol, a spus că reintroducerea controalelor ar pune în pericol 10 miliarde de euro reprezentând valoarea produselor agro-alimentare italiene care sunt transportate în fiecare an prin acest tunel, potrivit Agerpres.

„Suntem conștienți de importanța istorică și logistică a acestei frontiere, așa că nici noi nu ne dorim controale”, a răspuns Kurz. „Însă în cazul în care constatăm că numărul imigranților clandestini care ajung prin ruta mediteraneeană nu se reduce semnificativ, atunci vom fi nevoiți să introducem controale la Brenner”, a atras el atenția.

Marți, colega sa care deține portofoliul Internelor, Johanna Mikl-Leitner, a confirmat la rândul său intenția de a ridica garduri: „Pentru a desfășura eficient controalele la frontiere, este nevoie de garduri” care să facă imposibilă evitarea acestor verificări.

Kurz a mai spus că „singurul mijloc pentru a avea și în viitor o Europă fără frontiere interne” rămâne garantarea frontierelor externe ale Uniunea Europene (UE).

Pentru aceasta, în opinia sa trebuie „intervenit în apele libiene pentru a împiedica plecarea bărcilor” și „a evita ca salvările pe mare să fie automat sinonime cu un bilet către Europa”.

El s-a arătat de asemenea favorabil proiectului ‘Migrației compacte’ la nivel european propus de Italia, care pune accentul pe acordarea de ajutor țărilor de origine.

„Este clar că trebuie schimbat sistemul: de la primirea unui număr nelimitat de imigranți în Europa la oferirea de ajutor la fața locului. Este mai eficient și mai onest decât să atragi oamenii cu speranțe false”, a insistat Kurz.