Austria cere un plan pe 5 ani pentru rezolvarea problemelor financiare ale Greciei

Grecia trebuie să lucreze cu creditorii internaționali la un plan pe cinci ani iar președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este de acord în principiu cu acest proiect, a declarat marți cancelarul Austriei, Werner Faymann, transmite Reuters.

09 iun. 2015, 14:08
Austria cere un plan pe 5 ani pentru rezolvarea problemelor financiare ale Greciei

Comisia Europeană a primit marți noi propuneri din partea Greciei, care vrea să ajungă la un acord cu UE, BCE și FMI pentru a primi tranșa de 7,2 miliarde de euro și a evita intrarea în incapacitate de plată.

Faymann susține că eforturile echipelor de negociatori ar trebui să se concentreze mai degrabă pe crearea unei perspective pe termen mediu a finanțelor Greciei decât pe sprijinirea țării de a ieși dintr-o criză pentru a intra apoi în alta. „Soluțiile pe termen mediu, sprijinite de Comisia Europeană, necesită discuții intensive cu Grecia și apoi stabilirea unui plan pe cinci ani”, a declarat cancelarul Austriei.

Un oficial UE a apreciat marți că propunerile trimite de Atena creditorilor internaționali nu sunt suficiente pentru a se ajunge la un acord care să deblocheze fondurile pentru Grecia.

Conform presei, UE, BCE și FMI au cerut majorarea TVA, obținerea unui excedent bugetar primar de 1% din PIB anul acesta și de 2% din PIB anul viitor. Autoritățile elene au ca obiectiv un excedent primar de 0,6% din PIB în 2015 și de 1% din PIB în 2016.

O altă propunere vizează majorarea contribuțiilor pensionarilor la sistemul de sănătate și reducerea pensiilor. Într-un interviu acordat marți publicației italiene „Corriere della Sera”, premierul elen Alexis Tsipras a afirmat că Atena ar putea ajunge la un acord cu creditorii săi internaționali dacă aceștia vor renunța la solicitări cum ar fi reducerea pensiilor, și a avertizat că absența unei înțelegeri în negocieri ar însemna „începutul sfârșitului” pentru zona euro, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Tsipras: Absenţa unui acord al Greciei cu creditorii săi ar însemna „începutul sfârşitului” pentru zona euro

Continuând atitudinea mai conciliantă adoptată de Atena în ultimele zile, Tsipras a spus că cele două părți ar putea găsi un compromis asupra elementelor-cheie în orice acord, inclusiv în ceea ce privește excedentul bugetar primar. Dar nu a dat semnale că ar accepta solicitările creditorilor de reducere a pensiilor sau a altor cheltuieli sociale, reiterând comentariile făcute în ultimele zile.

Comentariile sale survin în contextul în care partenerii internaționali ai Greciei, printre care cancelarul german Angela Merkel și oficiali ai Băncii Centrale Europene, au atras atenția că timpul pentru obținerea unui acord se scurge repede.

Tsipras urmează să se întâlnească miercuri cu Angela Merkel și cu președintele francez Francois Hollande în încercarea de a depăși impasul care a stârnit temeri că Grecia ar putea fi nevoită să părăsească zona euro, ceea ce ar avea consecințe imposibil de prevăzut pentru moneda unică și pentru economia globală.