Austria, gata să sacrifice OMV pentru a deveni independentă de gazul rusesc. Petrom poate ajunge sub controlul Norvegiei

Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, ar putea trece sub controlul unui consorțiu norvegian, anunţă presa austriacă. Norvegienii vor să preia nu doar 31,5% din acțiunile principalului acționar al companiei românești, OMV, ci un pachet de control de cel puțin 51%.

13 dec. 2022, 12:39
Austria, gata să sacrifice OMV pentru a deveni independentă de gazul rusesc. Petrom poate ajunge sub controlul Norvegiei

Austria, gata să sacrifice OMV pentru a deveni independentă de gazul rusesc. Potrivit Kurier și Der Standard, pentru a scăpa de dependența de gazele rusești, guvernul austriac ar fi extrem de interesat în realizarea tranzacției, scrie Profit. Grupul austriac OMV deține 51% din OMV Petrom, statul român având o participație de 20,6%. Problema este că norvegienii vor un pachet de control de minimum 51%, în timp ce guvernul austriac deține doar 31,5% din companie, prin intermediul ÖBAG, 24,9% din acțiuni fiind în proprietatea MPPH (Mubadala Petroleum and Petrochemicals Holding Company L.L.C, din Abu Dhabi), iar 43,1% fiind la alți investitori privați.

Citeşte şi: Răzvan Nicolescu, reprezentantul statului român în consiliul de supraveghere al OMV-Petrom: „Petrom este şi va rămâne un brand românesc, indiferent de cine e acţionar. Statul trebuie să nu-şi vândă acţiunile”

OMV Petrom deține o participație de 50% din cel mai important zăcământ de gaze din Marea Neagră, Neptun Deep, alături de Romgaz, proiect în care are și statutul de operator. Decizia finală de investiție a fost amânată în repetate rânduri, ultimul termen avansat fiind la mijlocul anului viitor, deși ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că în acordul de concesiune este stipulat ca până la 31 decembrie 2022 să fie făcută „declarația de descoperire comercială”.

Citeşte şi: Salariul uriaş pe care îl câştigă CEO-ul Petrom! Cine e femeia care ia peste 35.000 de euro pe lună fără bonusuri! Anul trecut i-au intrat pe card peste 2 milioane de euro

Pentru a-i convinge pe oficialii vienezi, consorțiul norvegian s-a oferit să garanteze furnizarea a peste 80% din necesarul de consum anual de gaze al Austriei, și anume 75 TWh. În prezent, consumul anual de gaze al Austriei se ridică la aproximativ 90 TWh.