Răzvan Nicolescu, reprezentantul statului român în consiliul de supraveghere al OMV-Petrom: „Petrom este şi va rămâne un brand românesc, indiferent de cine e acţionar. Statul trebuie să nu-şi vândă acţiunile”

Petrom a fost și va rămâne un brand românesc indiferent de cine este sau va fi acționar de acum încolo, iar statul va rămâne "un acționar implicat" a declarat pentru Economica.net unul dintre cei trei români din Consiliul de Supraveghere al companiei controlate de grupul austriac OMV, în contextul delicat în care sunt acum relațiile dintre România și Austria.

12 dec. 2022, 20:23
Răzvan Nicolescu, reprezentantul statului român în consiliul de supraveghere al OMV-Petrom: „Petrom este şi va rămâne un brand românesc, indiferent de cine e acţionar. Statul trebuie să nu-şi vândă acţiunile”

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, actual membru în boardul EIT, instituția care se ocupă de Inovare și Tehnologie din cadrul Comisiei Europene, este unul dintre membrii Consiliului de Supraveghere al Petrom, din partea statului român, care este acționar minoritar al companiei.

Nicolescu a fost întrebat de Economica.net dacă, în contextul de față, în care Austria a votat împotriva accesului României în Schengen și dat fiind faptul că OMV, la care statul austriac este cel mai mare acționar, este acționar majoritar la Petrom, ar trebui cumva ca politica statului român față de OMV în ceea ce privește Petrom ar trebui să se schimbe în vreun fel.

“Statul român trebuie să susțină respectarea statutului companiei și realitatea că este o companie listată. Petrom a fost, este și va rămâne un brand românesc, indiferent de acționari. Vă rog să vă uitați la sigla Petrom și veți vedea simboluri importante românești. Structura acționarilor este tot timpul dinamică și poate suferi oricând modifiări. Asta nu trebuie înțeles că sunt de părere că statul ar trebui să-și vândă acțiunile, statul român trebuie să rămână un acționar implicat.”, a spus Nicolescu.

Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a aproximativ 790 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.

Citeşte şi: Subvenţia la carburanţi va fi acordată şi în 2023. Veşti bune pentru şoferi în prag de Sărbători

Referitor la viitorul exploatării de gaze din Marea Neagră, în care sunt implicate Petrom și Romgaz, cel mai importat proiect energetic al României la acestă dată și decizia finală de investiție în perimetrul Neptun Deep, cu rezerve poențiale de 100 de miliarde de metri cubi, Nicolescu spune că nu decizia finală de investiție este importantă, care este o procedură internă a companiei, ci decizia de declarare a comercialității zăcământului.

”Din acest moment, încep să curgă termenele, și se intră în noua fază, de exploatare. Există trei posibilități: se pierde licența, se amâna data depunerii sau se depune”, a spus Nicolescu, care a ținut totuși să spună că este optimist în legătură cu viitorul proiectului.

Nicolescu este unul dintre cei trei români din Consiliul de Supraveghere al Petrom, format din nouă membri.

Compania austriacă OMV are 51% din acțiunile Petrom, iar statul român este al doilea mare acționar, cu 20,7%.

Citeşte şi: Adevăratul motiv pentru care Austria a împiedicat aderarea României la Schengen. „Austriecii simt că vor rămâne în urmă, PIB-ul României va depăşi PIB-ul Austriei în 2030”