Austria îngheaţă conturile bancare a 18 ucraineni

Austria a îngheţat conturile a 18 ucraineni, la cererea puterii de tranziţie de la Kiev, a anunţat vineri Ministerul de Externe de la Viena.

28 feb. 2014, 08:24
Austria îngheaţă conturile bancare a 18 ucraineni

Persoanele vizate, ale căror nume nu au fost dezvăluite, sunt suspectate de atingeri aduse drepturilor omului şi de corupţie. Uniunea Europeană a decis la 20 februarie să adopte sancţiuni ţintite, între care interdicţii la acordarea vizelor şi îngheţarea conturilor unor oficiali apropiaţi preşedintelui ucrainean destituit Viktor Ianukovici, scrie Agerpres.

Austria a anunţat că doreşte să „adopte măsuri provizorii de securitate până la intrarea în vigoare a unor măsuri impuse de UE”. Un ministru austriac s-a pronunţat la 19 februarie pentru blocarea conturilor bancare deţinute în Austria de unele persoane din Ucraina cu averi impresionante, ca urmare a violenţelor de la Kiev.

Austria, care este unul dintre ultimele bastioane ale rezistenţei la eforturile întreprinse în Europa pentru a ameliora transparenţa activităţilor bancare, este considerată la Kiev drept un refugiu financiar pentru oligarhii care s-au îmbogăţit în anturajul lui Viktor Ianukovici.