GUVERN de COALIŢIE NAŢIONALĂ în Ucraina. Arseni Iaţeniuk, desemnat PREMIER

Parlamentul Ucrainei a aprobat joi formarea unui guvern de coaliţie naţională. Fostul ministru al Economiei Arseni Iaţeniuk a fost desemnat joi de către parlamentul ucrainean în funcţia de prim-ministru al unui guvern de tranziţie

RomaniaTV.net
27 feb. 2014, 12:16

Guvernul de la Kiev va fi un guvern de coaliţie naţională, după cum au informat surse din Ucraina mai multe agenţii de presă occidentale, citate de Agerpres.

Parlamentul Ucrainei a ajuns joi la un acord privind formarea unui guvern de coaliţie naţională şi i-a propus fostului ministru al economiei, Arseni Iaţeniuk, să conducă acest executiv în calitate de prim-ministru, informează Reuters.

„Ţara noastră este în pragul colapsului economic şi politic”, a declarat Iaţeniuk în plenul Parlamentului, după nominalizarea sa. Totodată, el a avertizat că Ucraina se confruntă cu ameninţări la adresa integrităţii teritoriale şi a promis să continue pe calea integrării europene.

El a mai atras atenţia că urmează să fie luate decizii nepopulare pentru a contracara criza.

PE cere  Radei Supreme să respecte drepturile minorităţilor, folosirea limbii ruse şi a altor limbi ale minorităţilor

Europarlamentarii îndeamnă „toate părţile implicate în conflict şi ţările terţe să respecte şi să sprijine unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”. „Toate forţele politice ucrainene şi subiecţii internaţionali implicaţi în proces trebuie să conlucreze spre binele integrităţii teritoriale şi a unităţii naţionale a Ucrainei, ţinând cont de componenta culturală şi lingvistică a ţării şi a istoriei sale”, se spune în document.

Deputaţii PE cer Radei Supreme să „respecte drepturile minorităţilor şi folosirea limbii ruse şi a altor limbi ale minorităţilor’. ‘Noua legislaţie a Ucrainei trebuie să fie adoptată în conformitate cu obligaţiile ţării faţă de Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare”, se spune în rezoluţie,informează Agerpres.

Totodată, conform unui comunicat de presă postat pe site-ul Parlamentului European, europarlamentarii subliniază că UE trebuie să ajute financiar, de urgenţă, Ucraina, dar şi să pună în aplicare sancţiunile iniţiate împotriva celor responsabili de violenţele din această ţară.