Austria îşi menţine veto-ul pe Schengen. Cancelarul austriac Karl Nehammer spune că „nu este momentul potrivit”

Potrivit Der Standard, din cauza situaţiei din Lampedusa, cancelarul ar vrea un fel de Schengen şi la graniţele cu Italia.

17 sept. 2023, 07:55
Austria îşi menţine veto-ul pe Schengen. Cancelarul austriac Karl Nehammer spune că „nu este momentul potrivit”
Cancelarul Austriei, tupeu maxim la adresa românilor! Karl Nehammer anunță că va menține veto-ul față de extinderea Schengen

Cancelarul austriac Karl Nehammer afirmă că nu este momentul potrivit pentru extinderea spaţiului Schengen, întrucât ”extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează”. El apără veto-ul împotriva României şi Bulgariei şi chiar ia în calcul controale extraordinare la graniţa cu Italia, având în vedere situaţia din Lampedusa.

Potrivit Der Standard, din cauza situaţiei din Lampedusa, cancelarul a avut o discuţie telefonică cu omologul său din Italia, Giorgia Meloni.

Într-un interviu acordat ziarului „Kleine Zeitung”, cancelarul a răspuns cu „Da” la întrebarea: „Vom controla în curând şi frontiera cu Italia, după ce Lampedusa a declarat starea de urgenţă?”.

Ciolacu, după ridicarea MCV: Confirmă că statul de drept în România e consolidat. Este un argument în plus care susţine aderarea noastră la Schengen

Potrivit lui Nehammer, autorităţile austriece au intensificat operaţiunile de dragare în zona de frontieră cu Italia ca răspuns la instituirea stării de urgenţă în Lampedusa.

„Urmărim acest lucru. Este vorba despre lupta împotriva rutelor de contrabandă”, a declarat el.

 

În pofida nemulţumirilor din România şi Bulgaria faţă de refuzul Austriei de a admite cele două ţări în spaţiul Schengen fără controale la frontierele UE, cancelarul îşi menţine veto-ul. „Extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează. Acesta nu este momentul potrivit”, a subliniat el pentru „Kleine Zeitung”.

El s-a referit la controalele temporare la frontierele dintre ţările Schengen, care sunt justificate, printre altele, de presiunea migraţiei la frontierele externe ale UE.

România a ameninţat recent că va da în judecată Austria din cauza veto-ului.

Între membrii Schengen, frontierele nu sunt controlate ca atare. Cu toate acestea, este posibil să se introducă controale extraordinare pentru o perioadă justificată de timp. Franţa, de exemplu, controlează frontiera cu Italia din cauza pericolului terorismului şi a imigraţiei ilegale. Austria controlează deja frontierele cu Ungaria şi Slovenia, având în vedere presiunea migratorie la frontierele externe ale UE.

Ciolacu, în Der Standard: „Voi contesta un nou veto al Austriei la Schengen”

Premierul României, Marcel Ciolacu, afirmă într-un interviu pentru Der Standard, că intenţionează să dea în judecată Austria cerând daune la Curtea Europeană de Justiţie, dacă guvernul austriac va insista să blocheze aderarea României la Schengen.

România este ameninţată şi provocată de războiul Rusiei. Premierul român Ciolacu vrea ca UE să nu mai cumpere deloc gaze din Rusia. El vrea să se adreseze justiţiei în ceea ce priveşte veto-ul austriac la aderarea la Schengen, a declarat premierul pentru DER STANDARD într-un interviu acordat la Bucureşti. Potrivit calculelor, pagubele provocate României de blocada austriacă se ridică la cel puţin două procente din produsul intern brut, adică la câteva miliarde de euro. Nu se poate pretinde securitate la nivel european şi „în acelaşi timp să i se refuze României un drept fundamental, cum este aderarea la Schengen”, a spus Ciolacu. El este de acord în principiu că Austria plăteşte Rusiei „bani pătaţi cu sânge”, după cum s-a exprimat recent şeful Reprezentanţei UE în Austria, Martin Selmayr, declanşând un val de indignare. România şi-a învăţat lecţia cu mult timp în urmă şi, prin urmare, este independentă de gazul rusesc.

Marcel Ciolacu trece la atac! Premierul anunţă că va chema Austria în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în problema Schengen
„Cancelarul Karl Nehammer ne-a informat cu doar câteva zile înainte de reuniunea Consiliului UE că nu va susţine aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităţilor şi al populaţiei româneşti. Ceea ce nu pot să accept este nici explicaţia că veto-ul Schengen are legătură cu campania electorală din Austria. Spania, în calitate de Preşedinte al Consiliului UE, susţine acum aderarea României la spaţiul Schengen şi se va asigura că această chestiune va fi repusă pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie, la Consiliul UE al miniştrilor de interne. Toate celelalte state – cu excepţia Austriei – susţin, de asemenea, aderarea României. De asemenea, nu este adevărat ceea ce spune Nehammer, şi anume că există o creştere a migraţiei prin România. Am introdus şi noi controale comune la frontieră cu Serbia pentru a scoate această problemă din discuţie. Cu toate acestea, dacă cancelarul Nehammer îşi va exercita din nou, în mod nejustificat, dreptul de veto, eu, în calitate de prim-ministru, voi fi nevoit să contest decizia Austriei la Curtea Europeană de Justiţie pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare”, a spus Ciolacu.