Austria: Măsurile de austeritate ar putea intra în vigoare la 1 mai

Preşedintele austriac, Heinz Fischer, a deplâns într-o scrisoare adresată cancelarului federal Werner Faymann intervalul prea scurt de timp propus pentru evaluarea constituţionalităţii pachetului de măsuri de austeritate prezentat de coaliţia la putere în Austria formată din SPOe şi OeVP, relatează Wiener Zeitung.

RomaniaTV.net
02 mart. 2012, 13:36
Austria: Măsurile de austeritate ar putea intra în vigoare la 1 mai

Săptămâna viitoare, marţi, guvernul urmează să hotărască asupra pachetului de austeritate în Consiliul de Miniştri, iar la data de 14 martie urmează o audiere a pachetului de către un consiliu de experţi. Pachetul de măsuri de austeritate trebuie să primească binecuvântarea Nationalrat (parlamentul naţional) până la sfârşitul lunii martie pentru a intra în vigoare în aprilie, scrie Agerpres.

După consultarea în comisiile parlamentare, la data de 28 martie, pachetul de măsuri de austeritate în valoare de 26,5 miliarde de euro va fi decis în parlament, urmând să intre în vigoare în aprilie.

În scrisoarea adresată biroului cancelarului austriac, Heinz Fischer a deplâns perioada scurtă de timp avută la dispoziţie de preşedintele federal (doar o zi) pentru evaluarea constituţională a proiectului. Pachetul de austeritate nu ar putea fi adoptat până la 1 aprilie cum se prevedea iniţial, ci ar intra în vigoare de abia la 1 mai, a scris preşedintele federal în aceeaşi scrisoare.

Critica preşedintelui federal a fost susţinută de opoziţie, atât de FPOe cât şi de Partidul Verzilor.

Pachetul de măsuri de austeritate urmează să aducă aproximativ 27 miliarde de euro la bugetul de stat până în 2016. Aportul la nivel federal va fi de 21-22 miliarde de euro – dintre care 14 miliarde (deci două treimi) urmând a fi obţinute prin economisiri şi între 7 şi 8 miliarde de euro prin crearea de noi impozite. Contribuţia landurilor la pachetul de economisire va fi de 5,2 miliarde de euro.