Austria, o nouă victimă în criza euro

Unul dintre cei mai mari investitori în economia României începe să simtă gustul amar al crizei euro. Austria este percepută ca fiind din ce în ce mai riscantă de către investitori în timp ce sectorul bancar resimte din plin criza datoriilor suverane.

RomaniaTV.net
17 nov. 2011, 09:05
Austria, o nouă victimă în criza euro

Investitorii fug de tot ce nu este Germania în acest moment. Ţări ca Franţa şi Austria, care au calificative maxime de la agenţiile de rating, plătesc în acest moment dobânzi record pentru a finanţa datoria publică în comparaţie cu cele plătite de nemţi.

Dobânda la obligaţiunile pe 10 ani a crescut cu un punct procentual din septembrie, de la 2,5% la 3,63%. Încă nu e periculos pentru finanţarea statului, dar este foarte scump prin comparaţie cu Germania.

De unde această ostilitate a pieţelor faţă de Austria?

Viena se teme cel mai mult în acest moment pentru ratingul său AAA. O recunoaşte şi guvernul. Ministrul Afacerilor Externe, Michael Spindelegger, spune că ratingul trebuie protejat cu toate eforturile.

„Ne îndreptăm către o spirală a datoriei generată de datoria nouă şi de cea veche. Trebuie să evităm în mod absolut să fim traşi în acest vortex”, declara oficialul austriac săptămâna trecută pentru cotidianul Kurier, citat de Reuters. Citeşte mai mult pe MONEY.RO