Austria prevestește o criză masivă în Uniunea Europeană: va dura 10 sau 15 ani

Uniunea Europeană ar putea fi lovită de o criză majoră din cauza lipsei mâinii de lucru, mai ales a personalului calificat.

27 dec. 2022, 21:27
Austria prevestește o criză masivă în Uniunea Europeană: va dura 10 sau 15 ani
Austria prevede o mare criză în Uniunea Europeană

Principalul factor care ar putea duce la o criză în Uniunea Europeană ar putea fi lipsa pesonalului calificat, potrivit conservatorului Martin Kocher, ministrul austriac al economiei.

„Marea sarcină a guvernelor în următorii 10 sau 15 ani”, din punctul de vedere al austriacului, va fi să își facă țările mai atractive pentru companii.

Citește și: Revelionul la Sinaia, mai scump decât în Austria. Cât trebuie să plătească românii pentru un sejur pe Valea Prahovei

Koper spune că pentru a rezista în această situație, Uniunea Europeană va trebui să adopte reforme și măsuri care nu privesc doar „investițiile și impozitarea capitalului”, ci și impozitarea impozitarea muncii și elaborarea de norme în domeniul muncii pentru atragerea forței de muncă. „Este vorba  despre îmbunătățirea calificărilor, oferirea de stimulente adecvate pentru integrarea rapidă a șomerilor pe piața muncii” și despre adoptarea unor măsuri care să avantajeze „echilibrul între muncă și  familie”, a declarat oficialul.

Ministrul austriac estimează că este nevoie de facilitarea și accelerarea „imigrației provenite atât din Uniunea Europeană cât și din afara ei”.

Citește și: România este pe primul loc în Uniunea Europeană la alocări pentru plata „bugetarilor”

Criza forței de muncă este cauzată, în principal, de atingerea vârstei de pensionare a persoanelor din generația „baby-boom”, mai exact cei născuți între 1946 și 1964, în perioada de puernică creștere a natalității de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Acum, pe piața muncii intră grupuri de populație reduse numeric, iar ministrul anticipează că la fel va fi în următorii zece ani”.

În Austria, criza forței de muncă și efectele economice ale războiului din Ucraina sunt singurele care opresc creșterea economiei.

Guvernul austriac se aștepta ca declinul economic marcat de criza energetică să ducă la creșterea șomajului, lucru care încă nu s-a întâmplat, ba chiar companiile se plâmg de lipsă de personal, potrivit știripesurse.ro.