Austria relaxează carantina. Magazinele şi grădinile publice se redeschid de marţi

Mii de magazine din Austria se vor redeschide marți când aceasta va deveni una din primele țări europene care relaxează restricțiile impuse ca urmare a pandemiei COVID-19, însă guvernul avertizează că națiunea nu a scăpat încă de pericol, relatează Reuters.

RomaniaTV.net
14 apr. 2020, 05:16
Austria relaxează carantina. Magazinele şi grădinile publice se redeschid de marţi

Austria a acționat devreme pentru limitarea răspândirii coronavirusului, închizând școlile, barurile, teatrele, restaurantele, magazinele non-esențiale și alte locuri de întâlnire în urmă cu aproximativ patru săptămâni, rugându-și cetățenii să rămână și să lucreze de acasă, acolo unde este posibil.

Citeşte şi: Numărul de cazuri de coronavirus în România a crescut cu 19 la sută săptămâna trecută. Cele mai multe cazuri, în Suceava – raport INSP

Cu 368 de persoane care și-au pierdut viața din cauza COVID-19 de la izbucnirea pandemiei, bilanțul Austriei este mai mic decât numărul de decese raportat de unele țări europene în fiecare zi. Creșterea zilnică a cazurilor confirmate a scăzut la o singură cifră în termeni procentuali iar numărul spitalizărilor s-a stabilizat.

Vrem să ieșim din această criză pe cât de repede este posibil, inclusiv economic, și să luptăm pentru fiecare loc de muncă din Austria”, a declarat cancelarul Sebastian Kurz într-o scrisoare deschisă adresată națiunii sâmbătă, cu o zi înainte de sărbătorirea Paștelui în țara majoritar catolică.

Săptămâna trecută acesta a prezentat un plan de repornire pas cu pas a economiei, începând cu magazinele cu o suprafață de până în 400 de metri pătrați, precum și a magazinelor de bricolaj și grădinilor publice începând de marți.

Acestora le vor urma centrele comerciale, magazinele mai mari și frizeriile de la 1 mai. Restaurantele și hotelurile s-ar putea redeschide progresiv de la mijlocul lunii mai, potrivit cancelarului Austriac.

Sebastian Kurz a avertizat însă că „pericolul nu a trecut. El este încă printre noi”, îndemnând populația să respecte în continuare măsurile de autoizolare și distanțarea socială.

Cât costă tratamentul pentru o persoană infectată cu COVID-19

Tratamentul unei persoane vindecate de coronavirus se ridică, în medie, la suma de 11.200 de lei, aproximativ 2000 de euro.

Un maxim înregistrat până în prezent a fost în judeţul Cluj, ajungând la 33.800 lei. Este vorba de un tratament de aproximativ 7000 de euro, în cazul unui pacient vindecat. 

Este greu de dat un răspuns punctual pentru că depinde de foarte mulţi factori. O medie la cei vindecați până în prezent ajunge la 11.200 lei/pacient vindecat. Un maxim înregistrat până în prezent e de 33.800 lei, a declarat prefectul judeţului Cluj, Mircea Abrudean.