Austria se opune intrării României în Schengen. Ministerul de Interne de la Viena: „Lărgirea unui sistem defect nu îl va îmbunătăți”

Austria se va opune aderării României la Spațiul Schengen. Potrivit oficialilor austrieci citatţi de Gândul, sistemul Schengen este unul "nefuncțional", iar "lărgirea lui nu-l face mai bun". 

23 nov. 2022, 09:51
Austria se opune intrării României în Schengen. Ministerul de Interne de la Viena: „Lărgirea unui sistem defect nu îl va îmbunătăți”

România nu trebuie să intre în zona Schengen, spun oficiali din Ministerul de Interne din Austria. Motuvul este legat de faptul că România nu ar reuşit să oprească la graniţă migranţii ilegali.

„Am avut 100.000 de migranți ilegali ridicați de poliție la granița cu Austria în acest an, dintre care 75.000 nu sunt înregistrați în nicio țară a Uniunii Europene. Astfel, din punctul de vedere al Ministerului de Interne al Austriei, protecția frontierei externe (frontiera Uniunii Europene – n.r.) nu funcționează. Acesta este motivul pentru care mai multe țări (de exemplu Austria, Germania, Republica Cehă, Franța, Danemarca, Suedia, Norvegia) continuă să-și controleze granițele naționale.

Lărgirea unui sistem defect nu îl va îmbunătăți. Din motive de securitate, Ministerul de Interne se pronunță împotriva ridicării controalelor la frontiere în acest moment”, au precizat reprezentanții Ministerului de Interne din Austria, într-un răspuns pentru Gândul.

Citeşte şi: Austria se opune aderării României la Schengen: „Sistemul este disfuncţional, nu poate fi extins”

Ministrul de interne, Lucian Bode, se va deplasa zilele următoare în Austria, unde se va întâlni cu ministrul austriac de interne, Gergard Karner, după ce acesta a anunțat săptămâna trecută că Austria nu va fi de acord cu o extindere a spațiului Schengen, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

 

Rareş Bogdan: Aş paria cu mult mai multă încredere în intrarea în Spaţiul Schengen decât în orice meci de fotbal de la mondiale

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a afirmat că, dacă ar fi să parieze ar face-o cu mult mai multă încredere pe intrarea României în Spaţiul Schengen decât pe oricare dintre meciurile Cupei Mondiale de fotbal, precizând că nu există certitudinea sută la sută a aderării ţării noastre, dar că şansele sunt mai mari ca oricând.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, tot mai convins că România va intra în Schengen în decembrie: „Avem un optimism în ceea ce înseamnă acest demers final”

“Dacă ar fi să pariez, aş paria cu mult mai multă încredere în victoria României şi intrarea în Spaţiul Schengen decât în orice meci de fotbal de la Mondialele acestea, unde nu aş avea încredere. (…) Nu există certitudinea sută la sută, dar şansele României de a accede în Spaţiul Schengen sunt mai mari decât oricând, mai ales după ce astăzi Comisia a anunţat ridicarea MCV pentru România”, a spus Rareş Bogdan.